Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svagt stöd för regionreform

Publicerad: 13 oktober 2016, 14:07

Möjligheterna för regeringen att få igenom en regionreform ser just nu ut att hänga på Kristdemokraterna som ska ta ställning inom kort.


Regeringens regionutredare Barbro Holmberg och Kent Johansson i indelningskommittén har lagt fram ett förslag om sex nya storregioner varav tre ska bildas redan 2019. Men motståndet mot reformen är hårt i delar av landet. Halland har sagt nej konsekvent och i Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Värmland, Dalarna och Sörmland pågår diskussioner om att folkomrösta i regionfrågan.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har nu bjudit in alla regeringspartier utom Sverigedemokraterna till samtal om regionfrågan. Men redan innan samtalen har inletts står det klart att möjligheterna att få en riksdagsmajoritet för en regionreform hänger på en skör tråd.

Nyligen gick Liberalerna ut och meddelade att de säger nej till en regionreform. Sedan tidigare har även Moderaterna och Sverigedemokraterna avvisat storregioner. Från Centerpartiet är beskedet att partiet inte kommer att ge sitt stöd till någon regionindelning som inte bygger på att alla landsting som ska slås ihop går med på det frivilligt.

– Vi tycker att det är uteslutet att de landsting där det finns ett starkt motstånd ska tvingas in i en regionreform. Äktenskap som tvingas fram blir aldrig bra, säger Anders W Jonsson (C), vice partiledare och sjukvårdspolitisk talesperson.

Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet kan däremot tänka sig att använda tvång om det behövs.

– Vi kan inte ha en situation där det finns några små restplättar som står utanför en regionreform. Det är inte rimligt. Då måste staten peka med hela handen. Men det är viktigt att staten är lyhörd, det blir alltid bättre när man kan fatta beslut där man har folk med sig, säger riksdagsledamoten Agneta Börjesson (MP), som är partiets talesperson i regionfrågan.

Samma besked ger Vänsterpartiets talesperson riksdagsledamoten Mia Sydow Mölleby.

– Det här är en fråga där alla inte kan bli nöjda. Vi har sagt att vi vill ha större regioner och då innebär det att vi behöver fatta ett beslut som innebär att alla inte kan bli nöjda, säger Mia Sydow Mölleby.

Då återstår Kristdemokraterna som kommer att lämna ett besked inom kort.

– Vi har en grundläggande positiv syn på fördelarna med större och färre regioner, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i socialutskottet.

Men i frågan om regering och riksdag ska fatta beslut om en ny regionindelning mot vissa landstings vilja har partiet inte satt ner foten än. Emma Henriksson säger dock att hon har svårt att se att ”ett absolut veto” från landstingen skulle gälla i regionfrågan. Det återstår att se om hon har sina partikamrater med sig. I så fall finns det minsta möjliga riksdagsmajoritet, 175 röster, för att genomföra en regionreform. Om Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna kan enas om hur kartan ska se ut.

Relaterat material

Föreslår nya regioner 2019

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev