måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svantesson: Inga besked om kommunpengar nu

Publicerad: 26 maj 2023, 08:12

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne är en av politikerna som skrivit under brevet till finansminister Elisabeth Svantesson.

Foto: Johan Nilsson/TT, Fredrik Surell/TT

UPPDATERAD. En rad kommuner och regioner vädjar om mer pengar från staten, eller åtminstone besked om att det kommer, för att undvika nedskärningar i vård, skola och omsorg. Men finansminister Elisabeth Svantesson (M) lovar inget nu.

Ämnen i artikeln:

Region BlekingeRegion HallandRegion Jönköpings länRegion Kalmar länRegion KronobergRegion Skåne

TT


– Mitt besked är att vi följer frågan och att vi återkommer i höstbudgeten, säger finansministern till TT.

Hon framhåller att hon vet att många kommuner och regioner har det tufft och att regeringen inte kommer att lämna dem i sticket. Hon säger att en tredjedel av det så kallade reformutrymmet för budgeten i år gick till statsbidrag för kommuner och regioner. Det går dock inte att kompensera dem, lika lite som företag eller hushållen, för alla de kostnadsökningar som inflationen ger.

Svantesson tänker inte ge några löften om mer pengar nu.

– Vi ska förhandla budget och vi kommer att ha en ny prognos med bedömning av reformutrymme. Därför kan jag inte i dag ge ett besked, det är brukligt att man ger det i höstbudgeten, säger Svantesson.

Nyligen skickade regeringen ut förslag om skattesänkningar (och några skattehöjningar) på remiss för att förbereda inför 2024. Det handlar om skattesänkningar på uppemot 20 miljarder, om alla skulle genomföras. Omkring hälften av det rör ett ökat jobbskatteavdrag.

– Skatteförslagen kommer att vara en del av det vi ska diskutera inför budgetförhandlingen men det finns ju mycket mer att diskutera och självklart kommuners och regioners behov.

TT: Vilket är viktigast?

– Att kommuner och regioner har de resurser man behöver, de har egen beskattning och de har ett ansvar i en svår situation. Jag vet att många nu ser över sin organisation.

TT: Du råder dem att höja skatten?

– Nej, jag vet att många kommuner nu kämpar och jobbar hårt för att verkligen se till att man har hög kvalitet men också jobba med effektivitet och förbättringar. Men vi vet också att det kan bli väldigt tufft och att det kan bli besparingar och att man behöver minska sin personal, säger Svantesson.

Sex högt uppsatta regionpolitiker i södra Sverige från Socialdemokraterna och Moderaterna vädjar i ett brev till finansministern om mer pengar för att inte välfärden ska drabbas av drastiska nedskärningar, något som Aftonbladet var först att rapportera om. I en debattartikel i Svenska Dagbladet framför ledarna för M, L och KD i Region Skåne ett liknande budskap.

– Ett temporärt stöd, ungefär som den förra S-regeringen gjorde med coronastödet, är rätt för regeringen att göra så att man kan värna välfärdens kärna, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne till Aftonbladet.

Inflationen skapar hål i plånboken. Brevskrivarna kräver nu besked om stöd för både 2023 och 2024.

– Det hade varit bäst om vi kunde få stöd redan i år, säger Sonesson.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, tycker att brevet visar att frågan inte är partipolitisk.

– Jag tycker det visar att det här är på riktigt, det här är ingen partitaktik. Och jag tycker att situationen är väldigt allvarlig.

För att få ihop budgeten för 2024 så behöver kommuner och regioner besked nu, inte till höstbudgeten, enligt Hallengren.

– Tvingas man göra nedskärningar, försämra skolan, sjukvården, äldreomsorgen, så är det enormt svårt att återställa och få tillbaka personal som har lämnat.

Ett annat krav från regionpolitikerna är att regeringen gör om så kallade riktade statsbidrag till generella statsbidrag, så att regionerna kan lägga pengarna där de behövs.

Fakta: De har skrivit under brevet


Christina Mattisson (S)

Regionstyrelsens ordförande Region Blekinge

Mikaela Waltersson (M)

Regionstyrelsens ordförande Region Halland

Rachel de Basso (S)

Regionstyrelsens ordförande Region Jönköpings län

Angelica Katsanidou (S)

Regionstyrelsens ordförande Region Kalmar län

Mikael Johansson (M)

Regionstyrelsens ordförande Region Kronoberg

Carl Johan Sonesson (M)

Regionstyrelsens ordförande Region Skåne

Källa: Aftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev