Politik
Svårt att bilda stabila styren
Publicerad: 11 september 2018, 12:03
Valarbetare på Moderaternas valvaka i Stockholm och Glenn Nordlund på Socialdemokraternas dito i Örnsköldsvik. Foto: Dennis Ylikangas / Bildbyrån, Izabelle Nordfjell / Bildbyrån
Valet är över. Nu väntar förhandlingar om makten runt om i landet. Och det kan bli svåra sådana på många håll.
Ämnen i artikeln:
Landstinget i Kalmar länRegion SkåneStockholms läns landstingRegion UppsalaLandstinget SörmlandRegion Jönköpings länLandstinget i VärmlandDe lokala sjukvårdspartierna och Sverigedemokraterna kommer att ta fler mandat än tidigare runt om i regioner och landsting, samtidigt som Miljöpartiet inte klarar spärren på 3 procent i 8 regioner och Socialdemokraterna går bakåt i hela landet.
Sammanräkningen är fortfarande preliminär, men ger ändå en fingervisning om att det står och väger på många håll. I Landstinget i Kalmar län får S och V tillsammans ett mandat mer än det borgerliga blocket, medan Sverigedemokraterna kan få en vågmästarroll med sina tio mandat om inte blocken kommer överens.
– Vi bildar region vid årsskiftet och det är oerhört viktigt att skapa politisk stabilitet. Vi siktar på ett majoritetsunderlag, säger Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande.
Eftersom MP åker ur landstingsfullmäktige kommer S och V att behöva förhandla över blockgränsen för att uppnå den stabilitet som Anders Henriksson vill se. Vilka partier det handlar om vill han inte diskutera nu.
– Men SD är uteslutet, det sade vi redan före valet.
Att vården i Kalmar lyfts fram med goda exempel i bland annat Anna Nergårdhs utredning ”Samordnad utveckling för god och nära vård” syns inte i valresultatet.
– Den nationella trenden slår igenom även här, säger Anders Henriksson.
Samma tongångar hörs från Skåne, där Alliansen är största block och skulle kunna ta över makten i minoritet. Men S öppnar för ett blocköverskridande majoritetsstyre.
I Stockholm är Alliansen fortfarande största block och siktar på att regera i minoritet, se sid 9.
I Uppsala vill Socialdemokraterna förhandla över blockgränsen för att kunna kringgå Sverigedemokraternas vågmästarroll. Blocken är precis lika stora i nuläget.
Samtidigt som Miljöpartiet backar går sjukvårdspartierna framåt. I Södermanland växer Vård för pengarna (VFP) från 8 till 15 mandat, och blir näst största parti. S och V är fortfarande störst tillsammans, men skillnaden mot allianspartierna är bara tre mandat. Miljöpartiet åker ur landstingsfullmäktige, medan Sverigedemokraterna ökar till elva mandat.
Under valnatten sade Jonas Lindeberg, ordförande för VFP, att de hade planer för alla möjliga konstellationer och att de räknar med att få vara med och styra. Något som Monica Johansson, socialdemokratiskt landstingsråd inte avvisar i nuläget.
– Jag vill gratulera Jonas Lindeberg och hans parti till valframgången. Vi socialdemokrater är öppna och kommer att diskutera med alla partier utom Sverigedemokraterna, skriver hon i ett sms till Dagens Medicin.
I Region Jönköpings län, som i dag styrs i minoritet, tar nystartade Bevara Akutsjukhusen plats i regionfullmäktige. Partiet vill inte binda sig till något av blocken, åtminstone är det inget de har planerat för, säger de till Dagens Medicin.
Även i Värmland väntar förhandlingar. Värmlandssamverkan, där allianspartierna samt Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet ingått kommer inte att få någon fortsättning med den sammansättningen eftersom MP inte klarade spärren. Sjukvårdspartiet ökade två mandat.
– Jätteroligt, det är 3 000 fler röster, säger ordförande Marianne Utterdahl.
Vad MP:s sorti betyder för landstingsstyret återstår att se.
Det slutgiltiga rösträkningen startar i dag onsdag och det kan dröja till fredag innan valresultatet är klart.