Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svensk EMA-protest

Publicerad: 16 oktober 2017, 09:25

Illustration av den tänkta EMA-byggnaden i Hagastaden. Illustration: Ematosweden.

Regeringen anser att det finns felaktigheter i den tekniska utvärderingen av Sveriges EMA-kandidatur och har skickat ett brev till EU-kommissionen för att protestera mot detta.


Inför beslutet om flytten av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har myndigheten lämnat in en teknisk utvärdering av kandidatstäderna till EU-kommissionen. I utvärderingen får Sverige lågt betyg för de föreslagna lokalerna i Stockholm. En bedömning som den svenska regeringen nu protesterar mot.

I ett brev till EU-kommissionen undertecknat av socialminister Annika Strandhäll (S) och EU- och handelsminister Ann Linde (S) påpekar regeringen att det finns flera fel i bedömningen av den svenska kandidaturen. Regeringen påpekar att båda de byggnader Stockholm erbjuder, i Hagastaden och vid Stockholms central, uppfyller kraven på säkerhet, teknologi och faciliteter. I brevet till EU-kommissionen konstaterar regeringen att EMA felaktigt uppger att Stockholms förslag inte lever upp till kravet på minst 27 000 kvadratmeters yta. Detta trots att de två lokaler Sverige föreslagit är på 28 000 respektive 30 000 kvadratmeter.

Regeringen invänder också mot att den tekniska utvärderingen inte ger grönt ljus för Stockholms plan för hur flytten av EMA ska gå till. I brevet till EU-kommissionen skriver regeringen att Sverige har bidragit med all nödvändig information och att regeringen redan har påbörjat arbetet med att säkerställa att en flytt ska vara genomförbar till den 1 april 2019.

Samtidigt fortsätter Sveriges kampanjarbete för att övertyga andra EU-länder att stödja Sveriges kandidatur. Under måndagen besöker näringsminister Mikael Damberg (S) Estland och Lettland för att söka stöd för Stockholm som ny värd för EMA. Den 20 november ska Europeiska rådet fatta beslut om EMA:s placering.

Relaterat material

Regeringen ser risker med dragkampen om EMA

Amsterdam favorit hos EMA-anställda

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev