Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svensk-iraniers avrättning kan skjutas upp

Publicerad: 16 maj 2022, 11:15

KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Iran överväger att skjuta upp den planerade avrättningen av den dödsdömde svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, uppger en UD-talesperson i Teheran.


Ämnen i artikeln:

Ahmadreza DjalaliToppnyheter

Den iranska nyhetsbyrån Isna rapporterade tidigare i maj att Ahmadreza Djalali skulle avrättas senast den 21 maj. Forskaren dömdes till döden 2017, anklagad för spioneri för Israels räkning.

De (Ahmadreza Djalalis försvarare) har bett om att avrättningen ska genomföras vid en annan tidpunkt, säger talespersonen Saeed Khatibzadeh på en pressträff.

Det är under övervägande. Domstolsväsendet kommer givetvis att titta närmare på saken.

49-årige Ahmadreza Djalali, som disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012, greps av Irans underrättelsetjänst i april 2016, då han var i landet på inbjudan av ett iranskt universitet.

Hans fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar. Ahmadreza Djalalis hälsotillstånd har beskrivits som allvarligt, med medicinska problem och kraftig viktnedgång.

Verkställandet av hans straff har också skjutits upp flera gånger tidigare. Senast var hans avrättning beslutad till slutet av 2020, men strax efteråt kom besked att den skjutits upp.

Uppgifterna om att Ahmadreza Djalali skulle avrättas före den 21 maj kom samtidigt som rättegången mot Hamid Noury avslutades i Stockholms tingsrätt. Noury misstänks för grovt brott mot folkrätten och flera mord i samband med massavrättningar i Iran 1988.

Beskedet var sannolikt en reaktion på krigsbrottsrättegången och ett sätt att i Irans ögon sätta press på väst, enligt Irankännaren Rouzbeh Parsi.

Den iranskfödde Ahmadreza Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

Pontus Ahlkvist/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!    

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev