torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svensk sajt skapas för ukrainska forskare

Publicerad: 30 mars 2022, 12:25

Maria Thuveson (tv), Vetenskapsrådets rådsdirektör och ställföreträdande generaldirektör, och utbildningsminister Anna Ekström, under onsdagens pressträff om hur informationen om stöd till ukrainska forskare på flykt ska samlas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vetenskapsrådet får i uppdrag samla all information om den hjälp som finns för forskare som flytt krigets Ukraina.

Ämnen i artikeln:

Rysslands invasion av Ukraina

T

TT


– Det finns ett stort engagemang bland svenska lärosäten och bland svenska forskningsfinansiärer att stötta forskare som behövt lämna Ukraina och som vill fortsätta sitt arbete här. Det är viktigt att den informationen samlas och blir tillgänglig, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en pressträff på onsdagen.

Det blir Vetenskapsrådet som får uppdraget. Maria Thuveson, rådsdirektör på myndigheten, sade vid pressträffen att de kommer att ha en sajt färdig inom kort där både svenska och ukrainska forskare kan hitta uppgifter om vilka initiativ och stödinsatser som finns.

Uppdraget ges i form av en ändring av myndighetens regleringsbrev och ska slutredovisas den 30 september i år.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse kommer att avsätta 50 miljoner kronor som ska gå till att bekosta forskare som tillfälligt behöver utföra sitt arbete på svenska lärosäten.

– Vi kommer också att stötta Centrum för hälsokriser vid Karolinska institutet med 15 miljoner kronor, sade Sara Mazur, Director Strategic Research vid Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, som också deltog vid pressträffen.

Enligt Anna Ekström finns det inga säkra uppgifter om hur många forskare som har lämnat Ukraina i samband med kriget och som vill starta sin verksamhet i Sverige.

Den 22 mars lanserade även EU-kommissionen en portal, ERA4Ukraine. Syftet är bland annat att hjälpa berörda forskare i Ukraina och de som har flytt att hitta bostäder och arbetstillfällen, och underlätta erkännandet av examensbevis.

Anna Lena Wallström/TT

Petra Hedbom/TT

Läs också: Två ukrainska patienter vårdas på Karolinska 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev