söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svenska vårdledare lär sig förnyelse i USA

Publicerad: 7 december 2015, 15:52

Anders Ekholm, vice vd för Institutet för framtidsstudier, Hans Dahlgren, vd Läkarförbundet, Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet och Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, tränar praktiskt samarbete i New York. Foto: Stefan Jutterdal

Just nu är flera förgrundsgestalter inom svensk vård på gruppresa i USA, för att lära sig mer om hur vården kan förbättras.


– Det är verkligen en läroresa vi gör tillsammans. Utöver kunskapsinhämtning så är tanken att vi ska höra samma saker samtidigt och ha glädje av det när vi kommer hem, säger Stefan Jutterdal, förbundsordförande för Fysioterapeuterna, till Dagens Medicin.

Han just nu i USA för att lära sig mer om hur vården kan förnyas, i sällskap med en lång rad representanter för svenska fackförbund, stat, landsting, kommun och myndigheter.

Huvudattraktionen på resan är den stora kvalitetskonferens som ordnas av organisationen Institute for Healthcare Improvement, IHI. Den inleddes går, söndag, i Orlando i Florida. På konferensen samlas varje år tusentals besökare från hela världen för att få veta mer om patientsäkerhet och kvalitet i vården.

De svenska resenärerna inledde dock sin resa redan i fredags, med ett besök vid det inflytelserika hälso- och sjukvårdssystemet North Shore LIJ i New York.

– Vi har väldigt mycket olikheter men det finns också saker som de är extremt duktiga på, och då kan man ta till sig det. Men det går absolut inte att översätta rakt över från amerikansk till svensk vård, säger Stefan Jutterdal.

Var det något de var duktiga på som svensk vård skulle kunna ha nytta av?

– De hade integrerat forskning, utbildning och sjukhus under samma ledning, det var väldigt spännande, säger Stefan Jutterdal.

Initiativet till gruppresan kom från de fackliga förbunden, berättar han. Ytterligare tre förbundsordförande är med på resan: Läkarförbundets Heidi Stensmyren, Vårdförbundets Sineva Ribeiro och Kommunals Annelie Nordström.

– Vi har bestämt oss för att vi vill försäkra oss om att vi är med i utvecklingsarbetet av det professionella, säger Stefan Jutterdal.

På resan har de fått sällskap av bland andra statssekreterare Agneta Karlsson från socialdepartementet, Anders Henriksson som är förste vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, Dag Larsson som är ordförande i SKL: s sjukvårdsdelegation, samt Fredrik Lennartsson, myndighetschef för Vårdanalys.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev