Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svenskt bistånd till ny fond mot antibiotikaresistens

Publicerad: 1 oktober 2019, 12:14

Utgångspunkten för regerings satsning är att utvecklingen av antibiotikaresistens utgör en global kris som kräver ytterligare politiskt och finansiellt stöd, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete (MP).

Foto: Thinkstock/Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen ger 20 miljoner av biståndsbudgeten till en ny global fond som ska verka för ett mer effektivt arbete mot antimikrobiell resistens i medel- och låginkomstländer.


Fonden syftar till att bland annat öka kunskapen om antimikrobiell resistens, förbättra övervakningen och tydliggöra de ekonomiska konsekvenserna av resistensutveckling. Pengarna ska också gå till en mer ansvarsfull användning av antibiotika för djur och människor, och möjliggöra investeringar i nya läkemedel och vaccin.

Sverige har länge drivit ett systematiskt arbete mot antibiotikaresistens hemma, men kanske inte lika mycket på den internationella scenen, konstaterar Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete.

– De senaste åren har vi dock drivit ett intensivare globalt arbete, bland annat i FN. Det här är nästa steg i vårt globala engagemang.

Fonden har bildats av de internationella aktörerna Världshälsoorganisationen, WHO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, och Världsorganisationen för djurhälsa, OIE. Sverige och Nederländerna blir de första länderna som pytsar in pengar i fonden, berättar Peter Eriksson.

Tas de 20 miljonerna i biståndsbudgeten från något specifikt, som nu inte blir av?
– Det är svårt att säga. Det finns enormt mycket som vi ger bistånd till, det är inget särskilt som vi tar pengarna ifrån, säger Peter Eriksson.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev