måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sverige ska kunna dubbla vårdplatser i kris

Publicerad: 15 oktober 2020, 08:42

Stockholmsmässan i Älvsjö byggdes om till fältsjukhus i våras. Nu ska vårdens beredskap bli bättre. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Under de kommande åren vill regeringen prioritera en ökad vårdkapacitet vid krig eller kris.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenLäkemedelsverketFolkhälsomyndigheten

Ambitionen är att antalet vårdplatser ska kunna fördubblas i en kris. Det framkom på onsdagen när regeringen presenterade inriktningen på det civila försvaret fram till 2025.

– Förmåga att ställa om snabbt är helt avgörande, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

Från år 2025 satsas en miljard årligen för att snabbt kunna öka vårdens kapacitet vid behov. De pengarna behövs bland annat för att öva personal och för lagerhållning av läkemedel och sjukvårdsmateriel.

Ansvaret för hela det civila försvaret ligger på många olika aktörer, som myndigheter, kommuner, regioner, företag och organisationer. Därför är det viktigt att hitta fungerande ansvars- och ledningsstrukturer.

– Det låter lite tråkigt, men ytterst är det det som avgör hur vi kan hantera en kris, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Till exempel framkom brister när det gäller lagerhållning av vårdmaterial under coronakrisen i våras.

– När det gäller krig eller höjd beredskap måste staten ha ett extra stort ansvar för att vissa saker faktiskt finns när det behövs, säger Mikael Damberg.

I regeringens plan för civilförsvaret ingår utöver sjukvården bland annat att skapa robustare energiförsörjning, säkrad tillgång på livsmedel och rent vatten, skydd för civilbefolkningen samt betalningssystem som fungerar i en kris.  

Regeringen har i budgeten avsatt medel från 2021 som successivt höjs de efterföljande åren. År 2025 uppgår pengarna på det civila försvaret till 4,2 miljarder per år. 

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev