Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sverige skänker en miljon vaccindoser

Publicerad: 3 maj 2021, 08:38

Produktion av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.

Foto: Astra Zeneca

Sverige skänker en miljon doser av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 som bistånd till andra länder. Doserna ges bort till det internationella vaccinsamarbetet Covax.


Ämnen i artikeln:

I korthetCovidvaccinCovid-19Astra ZenecaWHO

Enligt biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) kommer gåvan inte att påverka ansträngningen att massvaccinera svenskarna.

– Det här är doser vi inte behöver själva. Vi kommer att få stora leveranser framöver, säger han.

Men utlovade leveranser och faktiska leveranser har ju visat sig vara två olika saker, eller?

– Det har varit svårt för bolagen att leverera i tid och i den takt som de har lovat. Det vi ser nu är att det är mycket vaccin på gång, och givet att vi i Sverige kommit så långt som vi har gjort med att ge Astra Zenecas vaccin till personer över 65, så känns det tryggt att donera de här doserna. Det här påverkar inte vaccineringen i Sverige. De här doserna kommer inte att komma till användning hos oss, och då är det viktigt att vi inte sitter och håller på doser när hela världen behöver vaccin.

Enligt Per Olsson Fridh, som inte utesluter fler donationer framöver, kommer doserna att börja skickas till det globala samarbetet i början av kvartal två, det vill säga nu.

Hoppas på fler

Inom Covax finns 92 biståndsländer och tillsammans med WHO kommer Covax att göra ett urval. Behoven är väldigt stora och det som hänt nu är att Indien, som är en väldigt stor vaccintillverkare, infört ett fullständigt exportstopp på vaccin från sitt land. Det gör att behovet av doser här och nu blivit extra akut.

Fast sett till behovet är ju en miljon doser inte så mycket, eller?
– Behovet av vaccin är ju så klart långt mycket större än en miljon, men jag hoppas att fler länder ska följa Sveriges initiativ och att vi får ut fler doser från EU-länder och att USA väljer att donera sitt överskott via Covax.

Johan Nilsson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev