Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tajt ekonomi väntar Stockholmsvården

Publicerad: 17 mars 2017, 12:08

Malin Frenning.

Fler vårdplatser, ökad bemanning – och besparingar. När landstingsdirektör Malin Frenning presenterar underlaget för budget för Stockholms läns landsting 2018 är effektiviseringar i fokus.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Kostnadsutvecklingstakten i landstinget ska begränsas från 4,4 till 3,3 procent till 2012, motsvarande 1,5 miljard kronor. Bland annat på grund av minskade skatteintäkter.

För sjukvården innebär det en tajtare budget, samtidigt som vården ska utvecklas och öppna vårdplatser som i dag är stängda – på grund av bemanningsproblem.

– Jag accepterar inte att vi har 500 vårdplatser stängda i landstinget. Jag har varit väldigt tydlig med att de vårdplatser som behövs ska vara öppna, säger Malin Frenning.

Hur bemanningsproblemen ska lösas mer konkret – för att göra detta möjligt kan hon inte utveckla.

– Det finns naturligtvis mål för detta som ser olika ut på sjukhusen. Men vi jobbar hårt med bemanningsfrågorna. Kompetensfrågorna är ett prioriterat område, säger Malin Frenning.

Flytten till Nya Karolinska ska rulla vidare liksom utflytten av vård från akutsjukhusen, i enlighet med Framtidens hälso- och sjukvård, FHS.

Men behovet att investera i ytterligare vårdlokaler har minskat, konstateras i planeringsunderlaget. Där hänvisas bland annat till att sjukhusen inte fullt ut utnyttjar sina lokaler på grund av bemanningsproblemen, men även att externa aktörer nu utvecklar vårdlokaler utanför akutsjukhusen.

Alla verksamheter – även administrationen – behöver hålla i plånboken, slår landstingsdirektören fast.

– Vi behöver satsa på kärnverksamheterna och vässa administration och få ett effektivare landsting, säger Malin Frenning.

Hon har även skärpt reglerna för hur landstinget får anlita konsulter, för att få ned de skenande kostnaderna för dessa. Nu måste högsta förvaltningschef – eller landstingsdirektören själv fatta beslut om när konsulter ska anlitas.​

​ – Vi kommer att följa den här posten särskilt och vill se betydande neddragningar, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Planeringsunderlaget lämnas nu till politikerna för beredning.

Budgetbeslut fattas i juni.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News