Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Telefonlinje för alla unga som vårdas i sjukvården

Publicerad: 30 December 2014, 10:06

Foto: Thinkstock

Ivo vill öppna en barnlinje som alla under 18 år, som vårdas i sjukvården, kan ringa till för att ställa frågor och få stöd.


I dag finns det särskilda möjligheter för barn i familjehem, HVB och Sis-hem att kontakta Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, via telefon. Där kan de ställa frågor eller framföra klagomål. På uppdrag av regeringen har inspektionen utrett hur barn och unga som vårdas i den psykiatriska tvångsvården ska få komma till tals. Förutom att utöka möjligheten för unga inom den psykiatriska vården vill Ivo även att alla barn och unga inom hela sjukvården ska kunna ringa för stöd.

I samband med uppdraget att se till så att barn och unga kommer till tals har Ivo utgått från intervjuer med inspektörer inriktade på barn och unga, samt intervjuer med ungdomar på SiS-hem. Därefter har man gjort bedömningen att den nuvarande Barntelefonen ska utvecklas till en Barnlinje som alla barn och unga under 18 år kan ringa.

Barnlinjen som föreslås är tänkt att finnas för att informera barn och unga som har frågor om rättigheter och skyldigheter, vill lämna synpunkter på vården efter behandling eller vill berätta om missförhållanden. Dessutom ska linjen även fungera som ett stöd för att komma i kontakt med rätt person inom vård eller omsorg, skriver inspektionen i en rapport.

Förutom linjen föreslår Ivo även att en chatt hålls öppen några timmar varje vardag på deras webbplats.

Barnlinjen planeras öppna den 1 april 2015.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev