Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Terroråtal mot Fikru Maru uppges vara hävt

Publicerad: 8 maj 2018, 12:24

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru kan bli fri mot borgen.

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru frias från terrorbrott i Etiopien, enligt uppgift till hans svenske advokat. Därmed kan han släppas mot borgen — men ändå fällas för upplopp.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

I samband med ett upplopp i Kilintofängelset i huvudstaden Addis Abeba dödades tiotals människor 2016 och svenske Fikru Maru, som då stod åtalad för mutbrott, beskylldes för att ha iscensatt upproret fastän han just då inte var på plats. Terroristbrott, hävdade åklagare, och svensken ställdes inför domstol.

På tisdagen började domarna i fallet läsas upp och Fikru Maru frias för terroristbrott, säger hans svenske advokat Hans Bagner.

– Däremot överväger de att fälla honom för en bestämmelse i deras ordinarie brottsbalk, säger Bagner till TT.

Det skulle då handla om att ha organiserat eller lett ett upplopp, ett brott med lägre straffskala — max fem års fängelse. Det skulle berättiga till att Fikru Maru kan bli fri mot borgen.

– Såvitt jag kan se är det precis samma kriterier som gäller för det brottet som för terroristbrottet, så jag förstår inte hur de skulle kunna överväga att han kan vara ansvarig under den lagstiftningen, säger Bagner

Åklagaren har inte kunnat styrka att Fikru Maru har organiserat upploppet enligt advokaten.

När slutgiltig dom kan falla är oklart.

Fikru Maru har den 12 maj varit fängslad i just fem år. Rätten borde därför kunna fria honom med motiveringen att han har avtjänat sitt straff, särskilt som det finns ett regelverk med en straffrabatt på 30 procent, påpekar Bagner.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Han har under den tiden stått åtalad för flera brott som han friats från.

Rättegången i det senaste fallet inleddes i augusti förra året men sköts upp vid flera tillfällen då flera av åklagarens vittnen inte dök upp vid förhandlingarna.

Domstolsförhandlingarna avslutades den 26 januari då domstolen meddelade att man hade tillräckligt med information för att fatta ett beslut.

Relaterat material

Dom mot Fikru Maru flyttas fram igen

Fikru Maru friad – men fortfarande fängslad

Fikru Maru har fått sin dom

TT

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev