Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tillgänglighetsdelegationen sågar vårdgarantin

Publicerad: 20 maj 2022, 07:00

Utredare Gunilla Gunnarsson, till vänster, och socialminister Lena Hallengren (S) vid fredagens pressträff.

Foto: Meli Pettersson Ellafi/Bildbyrån

UPPDATERAD När Tillgänglighetsdelegationen lämnar över sitt slutbetänkande till regeringen är domen hård. Ska köerna bort måste fokus ändras.


Ämnen i artikeln:

Gunilla GunnarssonLena HallengrenPrimärvårdSlutenvårdTillgänglighetsdelegationenToppnyheter

”En utökad vårdgaranti i sig är inte tillräckligt för att säkra kortare väntetider” är en delrubrik i den omfattande utredning som utredare Gunilla Gunnarsson i dag, fredag, lämnar över till socialminister Lena Hallengren (S).

– Köerna har varit ett problem sedan 1960-talet, säger Gunilla Gunnarsson vid pressträffen.

Men varför har utredningen inte kunnat sätta fingret på. Olika överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, eller vårdgarantin i sig har inte hjälpt.

– Vi kan inte säga varför det har kunnat pågå i så många år och varför det har försämrats. Det ser olika ut mellan och inom regionerna och har förändrats under åren. Men vi hade ju velat hitta en tydlig förklaring till hur det har kunnat pågå under så lång tid. Det går inte att skylla på politiken, pengarna eller att det är en ständig kompetensbrist heller, säger Gunilla Gunnarsson till Dagens Medicin.

Läs också: Förslag: Besked om operationstid inom 14 dagar

Trots att en utökad vårdgaranti inte kapar köerna tillräckligt är det ändå ett av de förslag som utredningen lägger fram. Den föreslår bland annat att patienter ska få:

• en medicinsk bedömning av läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inom primärvården inom sju dagar (i dag gäller tre dagar)

• en medicinsk bedömning av läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inom den specialiserade vården inom 60 dagar (i dag gäller 90 dagar)

• en undersökning inom primärvården, respektive den specialiserade vården inom 60 dagar (omfattas i dag inte av vårdgarantin)

• en behandling inom primärvården respektive den specialiserade vården inom 90 dagar (samma som i dag)

• information om tidpunkten för viss vård inom 14 dagar (omfattas i dag inte av vårdgarantin).

2019 ändrades gränsen för ett besök i primärvården från sju dagar till tre dagar, och utökades från att bara gälla läkarbesök till att gälla en medicinsk bedömning. Utredningen konstaterar att syftet var att det bara skulle gälla nybesök eller kraftiga förändringar av tidigare kända hälsoproblem. Kontakter som rör mindre förändringar av hälsan och som kan relateras till tidigare kända hälsoproblem omfattas inte. Det saknas också definitioner av vad som avses med kraftiga förändringar.

Tillämpningen har drabbat till exempel patienter med kroniska sjukdomar, som i stället får återbesöktid långt senare än tre dagar. Hur stor andel av primärvårdsbesöken som rör sånt som kan relateras till kända problem, men som karaktäriseras som mindre förändringar i hälsan har utredningen inte kunnat hitta uppgifter om.

”Det som kan konstateras är att en stor del av den vård som ges inom primärvården i dag inte omfattas av vårdgarantin”, skriver utredaren, som föreslår att tidsgränsen ändras till sju dagar och att alla besök ska omfattas.

– Vi vill ge vården bättre utrymme för att kunna planera. Det är inte riktigt så att man uppfyller lagens tanke med tre dagar nu. Man ska ha en reell medicinsk bedömning och då tycker vi att en förlängning till sju dagar ger en större förutsättning för vården att klara det, säger Gunilla Gunnarsson.

Hon tycker också att tankesättet måste ändras, så att 60 eller 90 dagar inte ses som en form av mål inom specialistvården utan som en definitiv bortre gräns.

Hur ska regionerna klara av kortare tidsgränser?
– Man ska arbeta med alla de frågor vi har pekat på. Man ska intensifiera sin produktions- och kapacitetsplanering, man ska arbeta tillsammans med staten och följa upp både på statlig och regional nivå. Det är otroligt viktigt.

Gunilla Gunnarsson vill inte peka ut ett enskilt förslag som viktigare än något annat. I stället handlar det om fokus på frågan och att ta tillvara personalens initiativkraft, något som blivit tydligt under pandemin.

– Jag tycker verkligen att vi ska ha tillgänglighet som högsta prioritet, att vi tar oss an det här på många olika sätt för att vi på några års sikt ska ta bort köerna.

De nya reglerna ska i så fall börja gälla från 1 januari 2025.

Vårdgarantin i dag

0 – Kontakt med primärvården samma dag

Samma dag som man söker hjälp för ett hälsoproblem ska man få kontakt med primärvården, till exempel vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen. Det kan ske via telefon eller genom besök.


3 – Medicinsk bedömning i primärvården inom tre dagar

Få en medicinsk bedömning av legitimerad personal inom tre dagar.

 

90 – Besök inom den planerade specialiserade vården inom 90 dagar

Om man får en remiss till den planerade specialiserade vården ska man få en tid för besök inom 90 dagar. Det gäller även om man sökt vård utan remiss.

 

90 – Behandling/operation påbörjad inom 90 dagar

Efter beslut om behandling, till exempel en operation, ska man få en tid till detta inom 90 dagar.

 

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner, SKR

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev