söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

TLV gick bet på insulinpumpar

Publicerad: 2 maj 2013, 09:51

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

TLV skulle redovisa sitt regeringsuppdrag att göra hälsoekonomiska bedömningar för insulinpumpar i veckan. Men myndigheten har gått bet på uppgiften.


I stället redovisar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, var de står i nuläget i uppdraget.

Det var förra året som TLV fick uppdraget att genomföra  hälsoekonomiska utvärderingar för medicintekniska produkter med  slutredovisning hösten 2013, och en delredovisning av just insulinpumpar  den sista april i år.

Men TLV ansåg inte att myndigheten har haft tid och resurser att göra  det arbete som krävs för att ta fram ett användbart underlag för  värdering av insulinpumpar. I stället åtog sig SBU att göra en Alert  rapport till grund för utvärderingen. Men SBU behöver mer tid för att  göra en litteraturgenomgång, enligt TLV:s rapport till regeringen.  Samtidigt har KTH, som också varit en samarbetspartner, haft svårigheter  att rekrytera användare för att genomföra en användarvändlighetsstudie.

TLV står därför utan underlag för en hälsoekonomisk analys. Det väntas bli klart först till sommaren.

Några slutsatser har dock TLV dragit av arbetet så här långt.  Myndigheten anser att den bör titta på produktklasser snarare än  enskilda produkter vid hälsoekonomiska utvärderingar. Landstingen bör  själva jämföra produkterna, enligt TLV.

En granskning bör vara transparent och förutsägbar och ha en tydlig  kriterielista, anser TLV. Och varje granskning bör inledas med en  förstudie för att undersöka om det är meningsfullt med en fullskalig  värdering.

En fullskalig värdering kan nämligen komma att kosta mycket pengar,  mer än en utvärdering av läkemedel tror TLV. Men en hög ambitionsnivå  skulle i det närmaste innebära att man inrättar behandlingsförmånsnämnd,  enligt myndigheten. Då närmar man sig anslaget för hela läkemedelssidan  vilken i dag slukar cirka 60 miljoner kronor. Med en låg ansats tas  alla extrautgifter såsom rådgivning, en egen modellering, egna  litteraturstudier och nationell samverkan bort. Då räknar TLV med att  hinna granska cirka fem produktområden om året, något som skulle kosta  10 miljoner kronor de första åren när metodutveckling tar form. Senare  beräknas arbetet kosta cirka 5 miljoner kronor per år.

Relaterat material

Fyra överklagar TLV-beslut

Insulinpumpar ut ur förmånen

TLV granskar medicinteknik

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev