Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Tråkig och onödig fördröjning”

Publicerad: 27 april 2012, 07:21

Foto: Joacim Hedell

Väntan på specialistbevis och legitimation är oacceptabelt lång, enligt Läkarförbundet, som nu skärper tonen mot Socialstyrelsen.


– Vi ser att handläggningstiderna ökar, i stället för att minska. Det blir en irrationell, tråkig och onödig fördröjning för läkarna, säger Marie Wedin, Läkarförbundets ordförande.

De långa handläggningstiderna är ingen ny fråga för Läkarförbundet. Flera gånger tidigare påtalat problemet för Socialstyrelsen, som har lovat skärpning. Trots detta kan det i dag dröja mer än ett halvår innan en läkare får sitt specialistbevis. Även väntetiden för läkarlegitimation har blivit längre.

Situationen är ohållbar, skriver Läkarförbundets ordförande Marie Wedin och Eva Engström, ledamot i centralstyrelsen,  i ett brev till Socialstyrelsen . De vill vet vilka ytterliga åtgärder som Socialstyrelsen tänker ta till för att korta handläggningstiderna.

Varför skulle en skrivelse få Socialstyrelsen att skärpa sig?

– Vi tror att Socialstyrelsen har en ambition att göra något åt problemet. Hur vet jag inte, men kanske skärper de sina rutiner när de får den här skrivelsen. Jag hoppas att Socialstyrelsen tar det på allvar och försöker göra något åt det här så gott det går, säger Marie Wedin.

Socialstyrelsen uppger på sin hemsida att de förlängda tiderna är mycket tillfälliga och att de beror på ett byte av handläggningssystem. Bytet är nu klart och Socialstyrelsen arbetar för att komma ikapp.

Att specialistbevisen dröjer ska bero på att bedömningarna av ansökningarna blivit mer omfattande och att ansökningar varit bristfälliga.

I stället för att använda sig av externa medicinska bedömare ska Socialstyrelsen själva anställa medicinsk kompetens.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev