onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tre miljarder till sjukvården fördelas

Publicerad: 29 januari 2018, 07:36

Finansminister Magdalena Andersson.

Foto: Magnus Länje

Fler anställda inom vården och ökad specialistkompetens är målet med de tre miljarder som nu ska fördelas över Sjukvårdssverige.


Det ska bli lättare att få tid hos doktorn, hoppas regeringen som tillsammans med landstingen beslutat hur tre vårdmiljarder, som tidigare aviserats i budgeten, ska fördelas över landet.

– Tanken är att man som patient ska märka satsningen genom att det blir lättare att komma i kontakt med vården. Och för vårdpersonalen ska det märkas genom att man får fler arbetskamrater, bättre arbetsmiljö och bättre kompetensutveckling, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Landstingen bestämmer själva i stor utsträckning hur pengarna ska fördelas, alltså i vilken mån de ska användas för att anställa sjuksköterskor och läkare eller till exempel vidareutbildning av specialistsjuksköterskor.

Hon konstaterar att landets förändrade demografi — med fler nyfödda och fler gamla människor — gör det nödvändigt att satsa på välfärden, bland annat på just vården.

De tre miljarderna är en del av regeringens budget för i år, som bygger på en överenskommelse med Vänsterpartiet. Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting kom på lördagen överens om hur pengarna ska fördelas. Hälften går till Stockholm (667 miljoner kronor), Västra Götaland (489 miljoner) och Skåne (389 miljoner).

300 miljoner kronor är öronmärkta för att användas till vidareutbildning till specialistsjuksköterskekompetens, framför allt genom olika sorters studielön och utbildningsanställningar.

Så fördelas vårdpengarna

Stockholm: 667 miljoner kronor

Uppsala: 107 miljoner

Södermanland: 84 miljoner

Östergötland: 132 miljoner

Jönköping: 103 miljoner

Kronoberg: 57 miljoner

Kalmar: 70 miljoner

Gotland: 17 miljoner

Blekinge: 46 miljoner

Skåne: 389 miljoner

Halland: 94 miljoner

Västra Götaland: 489 miljoner

Värmland: 81 miljoner

Örebro: 86 miljoner

Västmanland: 78 miljoner

Dalarna: 83 miljoner

Gävleborg: 83 miljoner

Västernorrland: 71 miljoner

Jämtland: 38 miljoner

Västerbotten: 78 miljoner

Norrbotten: 73 miljoner

Summa: 2,9 miljarder kronor

Källa: Socialdepartementet

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev