tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tre nya storregioner 2019

Publicerad: 20 maj 2016, 10:41

Mats Eriksson (M) regionråd i Halland ser det som en delseger att inte vara med i någon planerad storregion.

Redan 2019 kan tre nya storregioner komma att bildas. Men vad som ska hända med Halland är fortfarande oklart.

Ämnen i artikeln:

Region HallandRegion GävleborgLandstinget i VärmlandLandstinget i Uppsala länVästerbottens läns landstingNorrbottens läns landstingLandstinget VästernorrlandVästra GötalandsregionenLandstinget SörmlandLandstinget DalarnaRegion Örebro LänLandstinget Västmanland

Efter ett möte med regioner och landsting i onsdags stod det klart att tre områden är redo att gå vidare med att bilda storregioner från 2019. Det är en norrlandsregion med de fyra nordligaste länen, en västsvensk region med Västra Götaland och Värmland och en Svealandsregion med Uppsala, Örebro, Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Sörmland. Detta bekräftar regionutredaren Kent Johansson för Dagens Medicin. Den sista juni ska han tillsammans med sin utredarkollega Barbro Holmberg lägga fram ett förslag till regeringen den sista juni om vilka regioner som kan bildas från 2019.

– Det kommer att vara ett förslag baserat på var det finns förutsättningar att bilda nya regioner 2019, säger Kent Johansson.

Jämfört med den karta som regionutredarna tidigare presenterat saknas Halland i den västsvenska regionen. Men den tidigare kartan står fast enligt Kent Johansson. Om inte Halland vill gå in i en storregion från 2019 kan de istället få vänta till 2023. I augusti nästa år ska regionutredarna presentera sitt förslag på hur regionindelningen ska se ut från 2023.

I Halland är alla politiska partier, kommuner, och åtminstone en del av näringslivet, överens om att man vill stå utanför en storregion. Att Region Halland inte ska tvingas in i en sådan till 2019 ser Mats Eriksson (M), sjukvårdsregionråd i Halland, som en delseger.

– Vi tolkar det som att det går lite åt vårt håll. Men vi går oförtrutet vidare, säger Mats Eriksson.

De halländska politikerna är inbjudna till civilminister Ardalan Shekarabi den sista maj för att diskutera regionfrågan.

SAMUEL ÅSGÅRD OCH JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev