Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tre partier ska styra Region Jönköpings län

Publicerad: 24 oktober 2022, 13:02

Socialdemokraterna, Moderaterna och Bevara Akutsjukhusen ska styra Region Jönköpings län under namnet Samverkan Region Jönköpings län. Från vänster Tommie Ekered (M), Martin Nedergaard-Hansen (BA), Rachel De Basso (S), Thomas Gustavsson (S), Linnéa Nilsson (BA) och Kerstin Hammar (M).

Foto: Johan W Avby

Socialdemokraterna, Moderaterna och Bevara Akutsjukhusen ska styra i Region Jönköpings län. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Regionval 2022Val 2022Region Jönköpings länToppnyheter

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Efter valet 2018 landade förhandlingarna om styret i regionen i en sexparti-koalition med Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, vårdpartiet Bevara Akutsjukhusen, Liberalerna och Miljöpartiet.

Den spricker nu, och Moderaterna, Socialdemokraterna och Bevara Akutsjukhusen (BA) tar över i ett nytt majoritetsstyre, som fått namnet Samverkan Region Jönköpings län. Rachel De Basso (S) blir regionstyrelsens ordförande.

– Det var viktigt för oss Socialdemokrater att få till ett styre som är i majoritet. Det är en orolig tid framöver. Vi vill arbeta för en långsiktigt hållbar ekonomi, eftersom det kommer tuffa tider framöver. 

Lista: Makten i regionerna efter valet  

Tillsammans får det nya styret 44 av 81 mandat i regionfullmäktige. Både Moderaterna och Bevara Akutsjukhusen fick ett mandat till vardera, vid höstens val, medan Socialdemokraterna behöll sina. 

Personalpolitik och kompetensförsörjning är prioriterade frågor.

– Vi behöver arbeta för att öka grundbemanningen i vården och också rekrytera och bemanna vårdcentraler i glesbygden, säger Rachel De Basso till Dagens Medicin. 

Hur ska ni göra det?
– Vi kommer påbörja arbetet med en gemensam budget med fokus på ett hållbart arbetsliv med hållbara scheman och bra arbetsvillkor och öka bemanningen på de arbetsplatser där det är brist. Det ska vara attraktivt att söka sig dit och då är det främst inom 24/7-verksamheten där vi har svårt att rekrytera. 

Ordförande för nämnden för folkhälsa och sjukvård blir Thomas Gustavsson (S) och förste vice ordförande Martin Nedergaard-Hansen (BA).

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-10-25

Tråkigt att det fortsätter i samma hjulspår. Kanske känner sig etablerade politiker, sin trygga försörjning hotad? Den stora grejen vore att avveckla regionerna och låta kommunerna dela på länsansvaret för sjukhusen, med länsstyrelsen som tillsynsmyndighet (och VC till kommunerna).

Oj, vad pengar som skulle frigöras och gå till kärnverksamheten - sjukvård! Den kostsamma administrationen i ALLA regioner, dödar kärnverksamheten.

Tänk vad detta skulle öppna för möjligheter att attrahera sjukvårdspersonal i samtliga yrkesroller och funktioner, med bl.a. vettiga löner, scheman och personaltäthet.

Men nej då, vi får drömma vidare om att bli fler än administratörerna och politikerna i detta hysteriska konglomerat, kallat regioner!

Jörgen Ottosson, specialistsjuksköterska

Broder Tuck

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev