Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tufft läge när nya majoriteten tar över styret i Norrbotten

Publicerad: 20 oktober 2022, 12:55

Regionstyrelsen kommande ordförande Anders Öberg (S) är väl medveten om att den nya styrande majoriteten har en tuff tid framför sig. Bland annat ska de få ordning på vårdplatsbristen vid Sunderby sjukhus, och arbetsmiljön, annars riskerar regionen att få betala flera viten på upp till

Foto: Simon Eliasson/ Bildbyrån

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet kommer tillsammans att styra Region Norrbotten. Det stod klart under torsdagen. 

Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenIvoArbetsmiljöverketToppnyheter

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


– Vi har haft konstruktiva diskussioner från valdagen fram till i dag, som har handlat om regionens olika utmaningar – det uppsagda samverkansavtalet, det ökade antalet långtidssjukskrivna, det ökade övertidsarbetet, säger Anders Öberg (S), som vid nästa fullmäktige den 23 november med största sannolikhet tar över stafettpinnen som regionstyrelsens ordförande från Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet. 

Sjukvårdspartiet, som förra mandatperioden styrde tillsammans med C och M, backade kraftigt i årets val till 8,2 procent från 34,7 procent 2018. 

Anders Öberg säger att störst fokus kommande år kommer att läggas på hälso- och sjukvården. 

– Vi behöver bli en attraktiv arbetsgivare så att folk vill och orkar arbeta inom vården. Vi behöver också satsa på regional utveckling, för att locka människor att bosätta sig i regionen, säger han. 

Anders Öberg är väl medveten om att den nya majoriteten tar över en tuff uppgift vad gäller bland annat arbetsmiljön och vårdplatsbristen på Sunderby sjukhus med flera överhängande hot om viten både från Arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg som följd. 

– Ja, det här är ju något som ska avgöras i närtid, och vi har följt det hela med oro. Får vi inte ordning på det här finns risken att vi tappar ännu fler medarbetare, säger han. 

Enligt Anders Öberg är de tre partierna överens om de stora dragen i politiken de närmaste åren. Och diskussionerna mellan V och C har fungerat utmärkt, enligt Anders Öberg. 

– Det finns nästan ingen fråga som har varit besvärlig. Det finns en samsyn och ett pragmatiskt förhållande till regionens hjärtefrågor, och hur vi ska arbeta för att lösa dem, säger han. 

Läs mer: Norrbotten: S går starkt framåt – vägrar samarbeta med Sjukvårdspartiet och SD  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev