Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tummen upp åt polishjälp

Publicerad: 12 juli 2019, 11:44

Läkarförbundet är positiv till förslaget att låta polisen hjälpa sjukvården att utföra transport av tvångsvårdade patienter.

Foto: Mostphotos

Läkarförbundet välkomnar förslaget att polisen ska kunna transportera tvångsvårdade patienter.


Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Fackförbundet säger ja till förslag på lagändringar, som förtydligar polismyndighetens ansvar att hjälpa sjukvården med att utföra transport av tvångsvårdade patienter.

Patienterna kan lida av olika psykiatriska tillstånd med risk för att skada sig själva eller andra eller med risk för att avvika. I sådana fall behöver sjukvården hjälp med att utföra transporten. Befintlig lagstiftning medger några tvångsåtgärder utanför sjukvårdsinrättningarna, skriver Läkarförbundet i sitt remissvar.

Förslagen på lagändringar finns i lagrådsremissen ”Effektivt resursutnyttjande vid transporter av frihetsberövade”. Läkarförbundet fokuserar i sitt svar på patienter som vårdas med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård och lagen om rättspsykiatrisk vård.

Lagändringarna förtydligar polismyndighetens ansvar att bistå vid handräckningar eller transporter om det är lämpligt till omständigheterna i det enskilda fallet, skriver Läkarförbundet.

År 2017 tog Kriminalvården över huvudansvaret för en stor del av transporterna av frihetsberövade personer från polisen.

BOEL HALLDÉN

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev