Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tunga politiker sågar regeringens plan för högspecialiserad vård

Publicerad: 6 december 2017, 10:20

UPPDATERAD Tidsplanen är från en annan planet och kan leda till inbördeskrig i sjukvården. Det säger Dag Larsson (S), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation om regeringens förslag om den högspecialiserade vården.


I en debattartikel som Dagens Medicin publicerar i dag framför en bred majoritet av ledamöterna i rikssjukvårdsnämnden svidande kritik mot regeringens förslag om den högspecialiserade vården.  Artikeln har skrivits under av 12 av 14 politiker i nämnden med representanter för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Framför allt är det tidsplanen för införandet som politikerna är kritiska till. En tidsplan som innebär att den nya organisationen för den högspecialiserade vården ska vara på plats på tre år.

– Den här tidsplanen är tagen från en annan planet, säger Dag Larsson (S), ordförande i sjukvårdsdelegationen i SKL och ledamot i rikssjukvårdsnämnden.

Han varnar för att det kommer att bli omöjligt för experterna i de så kallade sakkunniggrupperna att enas om vilken sjukvård som bör ingå i den nationellt högspecialiserade vården.

– Det här kommer att orsaka väldigt stora strider. Det kan leda till ett inbördeskrig i svensk sjukvård när professionen tvingas ta fram de här förslagen under extremt stor tidspress, säger Dag Larsson.

I debattartikeln varnar politikerna också för att regeringens förslag kan leda till att de mindre universitetssjukhusen kan få svårt att klara stora trauman.

– Man måste få tid att titta på vilka konsekvenser det kan få för sjukhusen om vissa verksamheter flyttas därifrån, säger Dag Larsson.

Nicklas Sandström (M) oppositionslandstingsråd i Västerbotten och ledamot i rikssjukvårdsnämnden är en av dem som undertecknat artikeln. Han har tidigare varnat för allvarliga konsekvenser för akutsjukvården på Norrlands universitetssjukhus i Umeå om neurokirurgin skulle flyttas därifrån.

Trots den skarpa kritiken betonar Dag Larsson att den inte ska ses som ett underkännande av förslaget i sin helhet. Han vill fortfarande se en ny organisation för den högspecialiserade vården där rikssjukvårdsnämnden skrotas.

– Rikssjukvårdsnämnden har varit byråkratisk och stelbent, säger Dag Larsson.

Socialminister Annika Strandhäll (S) skriver i en kommentar till Dagens Medicin att arbetet med att koncentrera den högspecialiserade vården behöver snabbas på jämfört med i dag men att regeringen tar till sig "av den oro som lyfts och vill att processen i alla steg ska bli så bra som möjligt".

Angående kritiken mot tidsramarna skriver Annika Strandhäll att "tre år är den tid Socialstyrelsen bedömt att sakkunniggrupperna behöver för sitt arbete, och regeringen litar på den bedömningen. Skulle det visa sig att tiden inte räcker till får vi självklart föra en dialog om mer tid behövs". Hon påpekar också att sakkunniggruppernas förslag kommer att remitteras till viktiga aktörer, däribland landstingen.

Relaterat material

”Vård behöver koncentreras men på ett trovärdigt sätt”

Avancerad vård på färre platser

POLITIK

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev