Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Två beslut för kortare väntetider

Publicerad: 24 maj 2018, 15:17

Foto: Rikard Berglund

I dag, torsdag, har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att göra djupare uppföljningar av väntetider i vården och formellt beslutat om fördelningen av patientmiljarden 2018.


Ämnen i artikeln:

SKRSocialstyrelsen

Båda besluten ingår i satsningen på att minska väntetiderna i vården.

I Socialstyrelsens uppdrag ingår nu att göra djupare orsaksanalyser för sjukdomar med speciellt långa väntetider. Det kan också gälla områden där många patienter väntar eller där det finns särskilt stora skillnader i väntetider över landet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Socialstyrelsen ska senast den 1 september 2018 lämna in en plan till Socialdepartementet över hur myndigheten ska arbeta med uppdraget. Senast den 31 mars 2019 ska det redovisas för socialdepartementet.

Patientmiljarden fanns med i budgetpropositionen 2018. Fördelningen till landsting sker utifrån befolkningsmängd och från de handlingsplaner som landstingen skickat in. Hälften, 490 miljoner kronor, användas för den förstärkta vårdgarantin som ska korta väntetiderna och som riksdagen beslutade om i går. Lika mycket går till arbetet med att införa så kallade patientkontrakt som ska stärka vårdkedjan, minska risken att patienten hamnar mellan stolarna och ge patienten en samordnad överblick över vilken vård som planeras, är det tänkt. Resten av pengarna går till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Socialstyrelsen.

Detaljerna för genomförandet är en överenskommelse mellan regeringen och SKL.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

SKRSocialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev