fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Två miljarder till vårdpersonal

Publicerad: 13 juni 2017, 11:18

Foto: Thinkstock

Två miljarder kronor som ska gå till förbättrade villkor för vårdpersonal – det uppges Vänsterpartiet har fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen.


Regeringen och Vänsterpartiet har enats om satsningen i den kommande höstbudgeten, uppger SVT Nyheter. Två miljarder kronor om året ska gå till att göra personalsituationen bättre, utveckla arbetsmiljön och vidareutbilda personalen.

– Man kan till exempel anställa fler så att man får fler arbetskamrater, det kan handla om kompetensutveckling, ändrad schemaläggning med mindre arbete på helger. Det finns mängder av saker man kan göra för att förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljö, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson, till SVT Nyheter.

Hur mycket varje landsting ska få är inte fastställt, pengarna ska fördelas genom en särskild fördelningsnyckel.

Regeringen har tidigare aviserat en extra miljard kallad patientmiljarden som också är riktad till vården. Patientmiljarden ska bland annat användas till ändrade öppettider, nya och utvecklade arbetssätt, rekrytering av personal, digitala kontaktvägar för patienterna och liknande åtgärder som ger patienten en snabbare vård än med dagens vårdgaranti.

Sedan tidigare fördelas även den så kallade professionsmiljarden ut till landstingen, för att förbättra it-stöd och processer för att förenkla administrationen, skapa smartare användning av medarbetarnas kompetens och planering av långsiktig kompetensförsörjning.

Vikarierande sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) skriver i mejl till Dagens Medicin:

”Vi behöver korta vårdköerna och göra vården mer tillgänglig. För att det ska lyckas måste personalen ges bättre förutsättningar att göra sina jobb. Därför kommer regeringen att satsa ytterligare två miljarder på personalen.
Resurserna kan till exempel gå till att anställa fler, utveckla arbetsvillkoren eller gå till studielön vid specialistutbildningar för sjuksköterskor och andra yrkesgrupper. Den här satsningen kompletterar professionsmiljarden men har ett tydligare fokus på personalens villkor och förutsättningar.”

Relaterat material

En miljard extra till vården

Så fördelas professionsmiljarden

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev