Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tvekande svar om tvångs-Lov

Publicerad: 19 februari 2015, 14:08

Bild:Izabelle Nordfjell, Bildbyrån

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) svarade undvikande på frågan om tvångs-Lov under riksdagens frågestund.


På torsdagens frågestund ställde Cecilia Widegren (M) en fråga om tvångs-Lov till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Bakgrunden var beslutet i riksdagens socialutskott där en majoritet bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna röstat igenom en uppmaning till regeringen om att inte återkomma till riksdagen i frågan om att avskaffa det tvingande vårdvalet i primärvården.

– Kommer statsrådet att följa riksdagens beslut och avbryta beredningen av frågan? frågade Cecilia Widegren.

Men Gabriel Wikström svarade undvikande när han kom upp i riksdagens talarstol.

– Det finns fortfarande frågetecken kring hur Lov fungerar. Exakt hur vi ska gå vidare med detta är något som vi får återkomma till, sade Gabriel Wikström.

I en följdfråga upprepade Cecilia Widegren frågan om huruvida regeringen tänker avbryta beredningen av förslaget. Men inte heller denna gång fick hon något svar från ministern.

– Nu tycker jag att Cecilia Widegren blandar äpplen och päron, sade Gabriel Wikström.

Han fortsatte sedan med att avfärda de farhågor som oppositionen tagit upp kring att regeringens agerande lagt en ”våt filt” över vårdföretagen.

– Vi tror inte att våra utredningar är något hot mot de här företagen. Det här är stora reformer som har genomförts och som behöver ses över, sade Gabriel Wikström.

Socialutskottets vice ordförande Veronica Palm (S) har tidigare sagt att regeringen inte ska gå vidare med att avskaffa det tvingande vårdvalet utan istället utreda möjligheten att avskaffa etableringsfriheten och vinsterna i Lov.

Relaterat material

Tvångs-Lov blir kvar

Tvångs-Lov återkallas och återkommer

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev