Politik
Underskott för var tredje region
Publicerad: 13 maj 2019, 14:45
Foto: GettyImages
Under 2018 gick 6 av 20 regioner och 69 av 290 kommuner med underskott. Det visar ekonomirapporten från Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Ämnen i artikeln:
SKRNu krävs nya arbetssätt, är budskapet från Sveriges kommuner och landsting när de nu publicerar vårens ekonomirapport. Ekonomirapporten från SKL ges ut två gånger per år och belyser kommunernas och regionernas ekonomiska situation på några års sikt. Den här gången gäller prognosen fram till år 2022.
Endast fyra regioner, Region Blekinge, Region Kronoberg, Västra Götalandsregionen och Region Västmanland, förbättrade sitt ekonomiska resultat, mätt i kronor per invånare, jämfört med 2017. I övriga 16* regioner var resultatet för 2018 en försämring.
Resultaten förklaras inte av låga intäktsökningar, konstateras i rapporten. Det är i stället ökade kostnader. Prognosen, med sämre tillväxt av skatteunderlag och den demografiska utvecklingen med en växande andel äldre, gör att det ekonomiska läget ser mörkare ut för kommande år.
– Den ekonomiskt starka perioden för kommunsektorn går mot sitt slut, samtidigt som utmaningarna ökar till följd av den demografiska utvecklingen. Vi står inför stora krav på omställning de kommande åren, inte minst till följd av att det kommer råda brist på arbetskraft, säger Anders Knape, SKL:s ordförande, i ett pressmeddelande.
Statens överskott behöver gå till regionerna och kommunerna, är också SKL:s besked i samband med rapporten.
– Ekonomin i kommuner och regioner blir allt kärvare och låneskulden ökar samtidigt som statens andel av skulden snarare minskar, vilket inte är rimligt. Utöver att kommuner och regioner behöver effektivisera verksamheten med allt ifrån förändrade arbetssätt, användning av ny teknik och förebyggande hälsoarbete ser vi att staten också måste ta ett större ansvar för att möta de demografiska behoven, säger Anders Knape.
Som ett exempel på den demografiska utvecklingen nämner SKL att antalet personer över 80 år om tio år kommer att ha ökat med 47 procent, medan den yrkesverksamma delen av befolkningen under samma tid beräknas öka med cirka fem procent.
SKL passar också på att rikta kritik mot statliga riktade satsningar och kortsiktighet. ”Ökningen av de riktade statliga satsningarna har – trots vällovliga intentioner – satt hinder för kommuner och regioner att använda resurser där de behövs utifrån de olika lokala förutsättningarna och utmaningarna”, skriver organisationen i sitt pressmeddelande.
– Min fasta förhoppning är att vi inför 2020 ska komma överens om långsiktigt hållbara satsningar på hälso- och sjukvård och andra viktiga välfärdsområden. Vi vill se samsyn och ökat samarbete mellan kommunsektorn och staten, säger Anders Knape i pressmeddelandet.
*Region Gotland är en kommun och därför räknas antalet regioner till 20, och inte 21.