Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Universitetssjukhus ska inte få privatiseras

Publicerad: 6 april 2017, 13:01

Två av Sveriges sex universitetssjukhus.

Foto: Daniel Stiller/Johan Wahlgren

UPPDATERAD Regeringen går vidare med förslaget om förbud mot privatiseringar av hela eller delar av universitetssjukhus. Detta trots hård kritik från lagrådet.


Det finns i dag inget universitetssjukhus som helt eller delvis är privatiserat. Men regeringen vill göra det omöjligt i framtiden. Ingen verksamhet som är en del av ett universitetssjukhus ska få läggas ut på en privat entreprenör.

Förslaget fick hård kritik från många remissinstanser. Även lagrådet riktade kritik och tyckte att förslaget ger regeringen för stora befogenheter. Lagråget kritiserade att regeringen ska få meddela föreskrifter om vilka sjukhus som ska räknas som universitetssjukhus. Lagrådet ville istället att lagen skulle innehålla en definition av universitetssjukhus. Detta för att undvika att regeringen på egen hand ska kunna definiera alla sjukhus som universitetssjukhus.

Men i propositionen som regeringen nu lägger fram är det fortfarande regeringen som ska meddela vilka sjukhus som är universitetssjukhus. Propositionen är ett resultat av regeringens överenskommelse med budgetpartnern Vänsterpartiet om "en välfärd utan vinstintresse".

Det är oklart om det finns stöd för förslaget i riksdagen. De borgerliga har förklarat att de är emot ett förbud, vilket gör att det hela skulle avgöras av hur Sverigedemokraterna ställer sig till propositionen.

Regeringen vill att lagändringen ska träda i kraft den 1 augusti i år.

Sverige har i dag sju universitetssjukhus.

TT OCH SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev