Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Uppdelningen av vården utreds

Publicerad: 21 september 2017, 11:57

Regeringens utredare Anna Nergårdh ska utreda framtiden för begreppen sluten och öppen vård.

Foto: Simon Hastegård

Begreppen slutenvård och öppenvård kan snart vara ett minne blott. Regeringen har gett Anna Nergårdh i uppdrag att utreda om uppdelningen behövs.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdSlutenvård

Regeringen har beslutat att ge Anna Nergårdh ett tvådelat tilläggsuppdrag till hennes utredning ”Samordnad utveckling för god och nära vård”. Den första delen handlar om att ”analysera ändamålsenligheten med uppdelningen i öppenvård och slutenvård”. Hennes uppdrag blir bland annat att utreda vilka konsekvenserna skulle bli av att skrota begreppen.

– Begreppen öppenvård och slutenvård är problematiska när man vill skapa en sammanhållen sjukvård som utgår från vårdtagarens behov, säger Anna Nergårdh till Dagens Medicin.

Hon ifrågasätter att det i definitionen för slutenvård står att den ska bedrivas på sjukhus samtidigt som det i dag finns många vårdgivare utanför sjukhusen som bedriver sjukvård dygnet runt.

Det andra tilläggsuppdraget handlar om att utreda samverkan mellan primärvården och den kommunala hälso- och sjukvården. Anna Nergårdh berättar att hon bland annat kommer att titta på möjligheten att baka in primärvården och den kommunala vården i samma lagstiftning.

– Kommunernas del av sjukvården utgör i dag 25 procent. Då är det inte rimligt att tala om att skapa en sömlös vård utan att ha med den kommunala vården, säger hon.

Anna Nergårdhs två nya uppdrag ska redovisas tillsammans med hennes slutbetänkande den 31 mars 2019. Innan dess ska hon presentera ett delbetänkande i juni nästa år då hon bland annat ska lägga fram ett förslag till nationellt uppdrag för primärvården.

Relaterat material

Hon ska förändra sjukvården

Superutredare årets raket på listan

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

PrimärvårdSlutenvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev