Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Upphandling värd 700 miljoner får göras om

Publicerad: 18 oktober 2018, 09:02

Foto: Thinkstock

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflygs upphandling av sex flygplan har inte genomförts på rätt sätt och måste nu omarbetas. Det beslutar förvaltningsrätten i Uppsala.


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg bildades 2016 av landets regioner och landsting med syftet att leverera ambulansflyg till medlemmarna. Under förra hösten stod det också klart att sex ambulansflygplan skulle köpas in av en anbudsgivare. Men förbundet får nu en bakläxa då förvaltningsrätten i Uppsala inte godkänner upphandlingen. Detta efter att en potentiell intressent överklagat avtalet.

Upphandlingen, som uppgår till ett värde av drygt 700 miljoner kronor, kommunicerades initialt som ett öppet förfarande, det vill säga ett där alla leverantörer får lämna anbud. Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg fick dock in endast ett anbud, som förbundet dessutom ansåg vara otillräckligt.

Förbundet gick därefter in i förhandlingar med intressenten i ett så kallad förhandlat förfarande, där parterna till slut enades under förra hösten. Men förvaltningsrätten menar att villkoren i avtalet ändrats i sådan stor utsträckning att flera andra leverantörer hade kunnat bli aktuella, däribland aktören som överklagade, och beslutade därför tidigare i veckan att processen ska göras om.

Relaterat material

Upphandling av ambulansflyg överklagas

Stor upphandling av ambulansflygplan klar

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev