Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Uppsalas närakut kan läggas ned

Publicerad: 28 April 2015, 09:28

Landstingsoppositionen är kritisk och undrar hur de 40 000 patientbesöken då ska tas omhand.


Sveriges Radio P4 Uppland rapporterar att när- och ortopedakuten vid Samariterhemmet i Uppsala ser ut att läggas ned när landstingets avtal med Praktikertjänst löper ut i början av 2017. Den rödgröna landstingsledningen tänker inte genomföra någon ny upphandling utan patientbesöken ska istället fördelas mellan primärvården och en planerad ny jourmottagning vid Akademiska sjukhuset.

– Få ställen är väl sämre i Uppsala att trycka in 40 000 extrabesök på än just Akademiskas sjukhusområde. Var ska alla människor parkera? Kommer de att vara i vägen för ambulanserna när de försöker ta sig in i området? Vad kan vi göra med den ytan i stället? Det är ju trångt på området redan i dag. Har vi råd att bygga dyra byggnader som vi egentligen inte behöver, säger landstingsrådet Lina Nordquist (FP) frågande till radion.

Vivianne Macdisi (S), även hon landstingsråd, tar dock kritiken med ro. Den nya jourmottagningen kommer att möta de behov som finns och det kommer inte bli något kaos, försäkrar hon.

– Tvärtom tror jag att det kommer att bli ett tryggt omhändertagande av patienterna. Tanken är att skapa en bättre logistik och att det ska vara en väg in i akutsjukvården, säger Vivianne Macdisi till radion.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev