Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Utbrett missbruk av läkemedel

Publicerad: 15 augusti 2016, 08:37

Foto: Jupiterimages/Thinkstock

Nära tolv procent av svenskarna har missbrukat receptbelagda mediciner, enligt en ny europeisk studie. Det är ungefär lika mycket som i andra europeiska länder men betydligt lägre än i USA.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Undersökningen, som omfattar 22 000 personer i åldrarna 12–49 år i Storbritannien, Tyskland, Spanien, Danmark och Sverige, är den hittills största studien av läkemedelsmissbruk i Europa. Den visar att mellan elva och tolv procent av svenskarna har missbrukat eller missbrukar lugnande medel eller starka smärtstillande preparat. Sex procent har någon gång missbrukat adhd-mediciner.

Majoriteten av läkemedelsmissbrukarna, mellan 60 och 70 procent, får, köper eller i vissa fall stjäl preparaten från familjemedlemmar eller vänner och bekanta. En i sammanhanget ganska hög andel, mellan tre och sju procent beroende på typ av preparat, köper de narkotikaklassade medicinerna på internet.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMC Psychiatry. Anders Håkansson, docent i beroendemedicin på Lunds universitet och läkare på Beroendecentrum i Malmö, är ansvarig för den svenska delen av undersökningen. Enligt honom har amerikanska kolleger rapporterat om ett ökande läkemedelsmissbruk i USA som numera nått cirka 20 procent.

– Amerikanerna brukar på det här området ligga före Europa. Under det senaste decenniet har narkotikaklassade mediciner passerat traditionella tunga droger som heroin, kokain och amfetamin när det gäller antalet dödliga överdoser i USA, säger han.

Det är alltså ytterst viktigt att hejda utvecklingen innan läkemedelsmissbruket får ännu starkare fäste i Sverige och övriga Europa. Men hur?

Anders Håkansson:

– Läkaren måste se helheten hos den enskilda patienten, beakta alla riskfaktorer och bedöma individens beroendepotential. Det gäller att se helheten hos personen och utöva restriktivitet vid förskrivning av narkotikaklassade preparat.

Länk till studie: http://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-016-0909-3

TT, MARIA GUSTAVSSON

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev