torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Uteblivna sjukhusbesök kostar miljoner

Publicerad: 20 november 2017, 13:58

Foto: Thinkstock

2016 uteblev 150 000 patienter från inbokade besök vid olika sjukhus i Västra Götalandregionen. Det innebär att vård för 400 miljoner kronor gick till spillo, visar siffror som sjukhusen har tagit fram för regionens nyhetskanal VGR-fokus.

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Orsakerna till att patienter inte kommer är många, men i bara 10 procent av fallen lämnade personen återbud inom mindre än 24 timmar före besöket. När en patient inte kommer innebär det att vårdköerna blir längre och pengar går till spillo. 400 miljoner kronor motsvarar kostnaden för all strokevård och alla gallstensoperationer inom sjukvården i regionen under ett år.

Sett till det totala antalet besök i Västra Götalandregionen innebär det att patienter förra året uteblev från 4 procent av läkarbesöken och 7 procent av övriga bokade besök. Bara på Sahlgrenska universitetssjukhuset uteblev 76 500 patienter till en kostnad av 219 miljoner.

– Flera av dagens problem med vårdköer och störda vårdprocesser hade kanske sett annorlunda ut om vi hade lyckats göra det enklare för fler personer att själva boka sina besök, säger regionutvecklare Lars Levin.

Relaterat material

Västra Götalandsregionen startar egen nyhetssajt

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev