Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Utländskt vårdägande oroar regeringen

Publicerad: 13 juni 2022, 10:50

Totalförsvarets forskningsinstitut ska på uppdrag av regeringen undersöka risker med utländskt ägande inom hälso- och sjukvården samt omsorgen.

Foto: Johan Nilsson / TT, Lars Schröder/TT

FOI ska på regeringens initiativ utreda hur utländska ägare kan påverka svensk hälso- och sjukvård. Beskedet kom en dag efter att socialministern i en tv-intervju sagt att utländska intressens inflytande över den blågula sjukvården måste begränsas.


Ämnen i artikeln:

Val 2022Doktor.seCapio ABDigital vårdToppnyheterLena Hallengren

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har fått i uppdrag att se över risker med utländska investeringar och ägande inom svensk vård och omsorg.  Regeringen ser faror med att sjukvården blir beroende av andra stater om stora delar hamnar under utländskt ägande. ”Det gäller särskilt när investeraren har koppling till slutna, odemokratiska och antagonistiska stater”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Läs mer: Ingen prövning av Tencents ägande i Doktor.se 

I en intervju med SVT Nyheter i går, söndag, förklarade socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen är djupt bekymrad och ser problem med att ge slutna och odemokratiska stater inflytande över svensk sjukvård.

– Vi vet inte vilka bedömningar andra länder kommer göra kring den svenska vården. Kommer vård ges efter behov och kommer sjukhus och vårdcentraler finnas kvar, sa Lena Hallengren till SVT Nyheter.

Regeringen vill med utredningen att FOI ska ge en bättre bild av hur de utländska intressena ser ut i Vårdsverige, vilka risker de för med sig och hur det påverkar landets säkerhet. 

Frågan om utländskt ägande i vården har varit på tapeten flera gånger under senaste året. Förra sommaren köpte kinesiska teknikjätten Tencent in sig i Doktor.se, vilket fick flera att oroa sig för vad som skulle kunna hända med patientdata. I våras blev frågan åter aktuell när en fond med ägare i Förenade Arabemiraten lade ett bud på australiska Ramsay Health Care som äger vårdbolaget Capio AB.

– Vi behöver insyn och demokratisk kontroll över sjukvården. Svenska förtroendevalda kan ställas till svars för vården, det går inte om ägarna sitter i Frankrike, Australien eller Förenade Arabemiraten, sa Lena Hallengren till SVT Nyheter på söndagen.

FOI ska redovisa sina slutsatser den 28 februari nästa år.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev