måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Utredning föreslår ny e-tjänst för vårdgivare – möjliggör utbyte av patientöversikter inom EES

Publicerad: 30 mars 2023, 13:03

E-hälsomyndigheten föreslås bli Sveriges nationella kontaktpunkt för e-hälsa, enligt en statlig utredning. Genrebild.

Foto: Getty Images

Gör E-hälsomyndigheten till ett nationellt nav för hanteringen av patientuppgifter. Det är ett av förslagen som utredningen om e-recept och patientöversikter inom EES lägger fram i sitt slutbetänkande.

Ämnen i artikeln:

Jakob Forssmed E-hälsomyndighetenInera

Emil Schröder

emil.schroder@bonniernews.se


I slutbetänkandet, som lämnades in till socialminister Jakob Forssmed (KD) på onsdagen, redovisas bland annat förslag på ny lagstiftning och digital infrastruktur som ska möjliggöra ett säkert utbyte av patientöversikter inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES, och Sverige.

Läs mer: Regeringen öppnar för bredare användning av hälsodata

”Frågan om att överföra hälsodata över landsgränser och organisatoriska gränser är komplex och vårdgivare hanterar ofta information olika. Detta kan påverka patientsäkerheten och det kan också bidra till en ojämlik vård. Därför är den här utredningen så viktig”, säger socialministern i ett pressmeddelande.

Utredningens uppdrag har varit att se över vad som krävs för att Sverige ska ingå i ett system för gränsöverskridande utbyte av patientdata och e-recept mellan vårdgivare inom EES – en fråga som aktualiserats i och EU-kommisionens förslag om ett europeiskt hälsodataområde (EHDS) i maj förra året.

På det stora hela behöver staten ta ett större ansvar för hanteringen av patientöversikter, konstaterar utredningen i slutbetänkandet.

Bland annat föreslås E-hälsomyndigheten bli Sveriges nationella kontaktpunkt för e-hälsa samt att myndigheten tar fram en digital tjänst för hälso- och sjukvårdspersonal som ger tillgång till patientöversikter från både Sverige och EES-länderna.

Utredningen föreslår dessutom att staten helt eller delvis förvärvar Inera, kommunernas och regionernas digitaliseringsbolag, för att vidareutveckla Nationell patientöversikt, NPÖ, och andra e-tjänster som Inera ligger bakom. NPÖ används i dag av alla Sveriges regioner – dock i varierande utsträckning.

För att E-hälsomyndigheten ska få tillåtelse att hantera personuppgifter i enlighet med de föreslagna uppdragen rekommenderas även ett antal lagändringar. Det rör sig bland annat om ”sekretessbrytande bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen” som ska se till att sekretess inte står i vägen för att E-hälsomyndigheten ges tillgång till uppgifter.

Läs också: ”Fri tillgång till hälsodata skulle alla ha nytta av”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev