Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

V släpper fram Löfven som statsminister

Publicerad: 16 januari 2019, 09:46

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Vänsterpartiet släpper fram S-ledaren Stefan Löfven i fredagens statsministeromröstning. Men det sker under hot om misstroendomröstning.


– Jag har samtalat med Stefan Löfven. Vi har kommit överens om ett antal punkter, om andra inte, säger partiledare Jonas Sjöstedt på en pressträff.

– Klausulen om att V inte ska få inflytande är nu i praktiken tillintetgjord. Vi kommer att ha politiskt inflytande över mandatperioden.

Enligt Sjöstedt har Löfven lovat att försvara jämlikhetsreformerna som S, MP och V genomförde under förra mandatperioden

Vänsterpartiet hotar Stefan Löfven med misstroende, om den nya S-MP-regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten.

– Skulle de ha det dåliga omdömet att lägga fram förslag om marknadshyror och urholkat anställningsskydd, då är vi beredda att fälla den här regeringen. Det är ett misstroendelöfte. Vi sätter upp gränser för vad Stefan Löfven får göra, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Karin Rågsjö, sjukvårdpolitisk talesperson och partistyrelseledamot, säger att av två dåliga alternativ är fyrpartiöverenskommelsen  mellan S, C, MP och L det minst dåliga.

– Jag känner mig trygg med de förhandlingar som Jonas Sjöstedt fört med Stefan Löfvén. För mig är det viktigt att klausulen om att vi inte ska få inflytande är borta.

Karin Rågsjö säger också att ett nyval inte varit aktuellt utifrån vad som sagts på olika presskonferenser.

– Då hade bollen gått vidare till Kristersson med SD som stödparti och då hade C och L tryckt gult, det är jag rätt säker på.  

Moderatledaren Ulf Kristersson beskriver beskedet från V som oerhört.
– Centern och Liberalerna är lurade. Om det här går igenom på fredag har Sverige fått ett nytt politiskt landskap.

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att överenskommelsen ligger fast och att partiet kommer att släppa fram Stefan Löfven på fredag genom att lägga ner sina röster i kammaren.

Relaterat material

Så blir sjukvården enligt regeringsförslaget

TT, LINDA BERGLUND

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev