onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

V släpper inte fram Löfven

Publicerad: 14 januari 2019, 11:25

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.

Foto: Denny Lorentzen

Vänsterpartiet släpper inte fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister i nuläget, meddelar V-ledaren Jonas Sjöstedt.


Jonas Sjöstedt anser inte att riksdagen ska rösta om Stefan Löfven på onsdag. Det har han meddelat talmannen i dag.

– Då får han föreslå Ulf Kristersson i stället, säger Jonas Sjöstedt.

På en pressträff i riksdagen meddelade Vänsterledaren att partiet söker vägar framåt för att hitta andra lösningar och att han är övertygad om att det också ligger i Stefans Löfvens intresse.

– Om situationen förblir oförändrad, så kommer vi inte att kunna rösta gult, det går inte, säger Jonas Sjöstedt.

Det avgörande är formuleringen om att ”denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”.

Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson och partistyrelseledamot säger att hon blev chockad när hon läste formuleringen.

– Man kan inte förnedra ett parti hur mycket som helst. Det blir magstarkt. Det är en helt irrelevant mening att ha med.

Partiet kräver inte inflytande över budgetsamarbetet, däremot att de övereskommelser som gjordes under förra mandatperioden kring enskilda satsningar fortfarande ska gälla och inte avslutas i förtid.

Karin Rågsjö tycker att flera punkter i själva överenskommelsen är bra, bland annat satsningar på personal och en nationell samordning vad gäller långsiktig planering av personal- och kompetensförsörjning inom vården. Likaså är alla partier överens om att det behövs en primärvårdsreform, frågan är snarare hur den ska se ut

Men så länge partiet inte får garantier för att partiet kommer att kunna ha inflytande i politiken så kommer de inte att släppa fram Stefan Löfven som statsminister i en omröstning.

– Nu blir det förhandlingar med Stefan Löfven. Vi kommar att fortsätta diskutera det här. Vi vill ha Stefan Löfven som statsminister, säger Karin Rågsjö.

Anna Starbrink (L), sjukvårdspolitisk talesperson lyfter två saker i uppgörelsen som särskilt viktiga.

– Att Reepalu-utredningen (om vinster i välfärden) begravs är väldigt viktigt. Sedan att LSS återupprättas. Det berör sjukvården indirekt.

Hon är också tydlig med att markeringen mot Vänsterpartiet ligger fast i överenskommelsen och är varken förvånad eller besviken över Vänsterpartiets besked i dag.

– Efter de här fyra månaderna förvånar mig ingenting. Nu får vi bara vänta och se.

Talman Andreas Norlén ger nu partierna två dygn ytterligare på sig innan han nominerar en statsministerkandidat. På onsdag förmiddag kommer han att ha nya samtal med partiledarna. Men mer än 48 timmar får de inte.

–  Jag har redan gett partiledarna väldigt mycket tid för att säkra stöd. Jag är mycket kritisk till att det uppenbarligen inte skett, säger han vid en pressträff.

TT, LINDA BERGLUND, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev