söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

V vill satsa 8 miljarder på vården

Publicerad: 2 maj 2023, 10:46

Totalt föreslår partiet satsningar på 21,2 miljarder kronor under 2023 i sin ekonomiska vårmotion. Förslagen, förutom "räddningspaketet" för vården, har presenterats tidigare.

Foto: Fredrik Persson/TT

Vänsterpartiet vill satsa åtta miljarder kronor på ett "räddningspaket" för sjukvården.
– Vi har ett mycket allvarligt läge, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

TT


"Räddningspaketet" finns med i partiets ekonomiska vårmotion. Enligt V är personalbristen i vården nu så allvarlig att den kan vara livsfarlig för patienterna.

Därför vill partiet att statsbidragen till regionerna höjs med 8 miljarder kronor redan i år.

Dessutom vill V att alla bidrag som i dag är öronmärkta för vissa ändamål ska kunna användas helt fritt av regionerna och att regionerna senast till sommaren får besked om på vilken nivå statsbidragen kommer att ligga på i framtiden.

Regeringen har sagt att höjda statsbidrag till kommuner och regioner kommer att tas upp i höstens budget för 2024. Vänsterpartiet anser dock att regionerna redan nu behöver besked för att förhindra personalminskningar.

– Nästan alla regioner i Sverige visar negativa resultat, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati.

På sikt vill V att statsbidragen indexeras så att de höjs i takt med kostnadsutvecklingen.

Läs också: Inga nya pengar till vården i finansministers budget

Totalt föreslår partiet satsningar på 21,2 miljarder kronor under 2023 i sin ekonomiska vårmotion. Förslagen, förutom "räddningspaketet" för vården, har presenterats tidigare. Bland annat vill partiet satsa 1,6 miljarder kronor på återinförd karensersättning.

Av satsningarna på 21,2 miljarder, finansieras bara 4 miljarder. Det görs genom att rut-avdraget pausas. V anser ändå inte att budgetmotionen är inflationsdrivande.

– Som Konjunkturinstitutet säger, offentliga investeringar påverkar inte inflationen nämnvärt, säger V:s partiledare Nooshi Dadgostar.

Även Socialdemokraterna lade under tisdagens fram sin ekonomiska vårmotion. Partiet har kritiserat regeringen för att inte ge kommunerna mer i generella statsbidrag för att undvika nedskärningar i vård, skola och omsorg. I partiets vårmotion finns dock inget sådant förslag med, eftersom S redan i höstas i sin budgetmotion för 2023 föreslog en dubbelt så stor höjning av de generella statsbidragen än regeringen.

Niklas Svahn/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev