söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Välkänd läkare stödjer process mot Salus

Publicerad: 13 juni 2006, 11:02

1 miljon kronor. Eller 2000 medlemmar som satsar 500 kronor var. Det beräknas en förening för grupptalan mot Salus Ansvar behöva i kassan för att få sin sak prövad.


Att juristerna nu gjort bedömningen att spararna i Salus Ansvar Liv skulle kunna vinna en process mot Salus Ansvar innebär ett stort steg på vägen mot en grupptalan mot försäkringsbolaget. Erik Elmstedt, som är överläkare vid ortopediska kliniken på Södersjukhuset, har under lång tid riktat kritik mot hur Salus Ansvar har hanterat livbolaget. Han håller nu på att sammankalla en interimsstyrelse som ska bilda föreningen grupptalan mot Salus Ansvar.

Måste ha god ekonomisk grund  En person som redan sagt ja till att delta är Thomas Ihre, tidigare ordförande i både Läkaresällskapet och Läkarförbundet, som också satt i Salus styrelse mellan 1984 och 1990.   - Jag tror inte att jag är medskyldig, de transaktioner det nu handlar om gjordes betydligt senare. Jag hoppas att en grupptalan ska ge en återföring av pengar till försäkringstagarna, säger Thomas Ihre.

Tanken är att så snabbt som möjligt starta en hemsida, öppna en e-post och en telefonlinje dit de som vill bli medlemmar i föreningen kan vända sig. För att tingsrätten ska godkänna föreningen som representant för spararna måste den bland annat ha en god ekonomisk grund. Enligt Erik Elmstedt måste föreningen få minst 2 000 medlemmar som betalar in vardera 500 kronor för att pengarna ska räcka till för att driva frågan i tingsrätten och hovrätten.   - Jag tror att vi har goda möjligheter att få 2 000 medlemmar om vi bara når ut med att möjligheterna till framgång bedöms som mycket goda av jurister.

I september i fjol träffades ett avtal mellan Salus Ansvar Liv och SEB Trygg Liv som innebär att Salus livbolag läggs ner och att spararna erbjuds att flytta till SEB. Hittills har en överväldigande majoritet av de sparare som fått erbjudandet också valt att flytta sina besparingar.   Men även de som redan sagt ja till flytt kan bli medlemmar i föreningen grupptalan mot Salus Ansvar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev