fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Välkomnar uteblivet vinsttak

Publicerad: 4 september 2017, 15:59

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren är glad över att regeringen lyssnat på kritiken mot vinsttak.

Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Läkarförbundet och Vårdförbundet välkomnar att det inte blir något vinsttak för privata aktörer i sjukvården.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenLäkarförbundetVårdförbundet

Regeringen och Vänsterpartiet går vidare till riksdagen med lagförslag om ett vinsttak på sju procent av det operativa kapitalet, plus statslåneräntan, för företag inom skattefinansierad skola och omsorg. Ideella aktörer ska inte omfattas av vinsttaket. Och sjukvården undantas helt från förslaget.

– Vi har kommit fram till att modellen med vinsttak inte passar för sjukvården, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Dagens Medicin.

En ny utredning ska nu tillsättas och frågan om någon form av vinstreglering för sjukvården kommer att finnas med i utredningens uppdrag.

– Det finns ett behov av att säkerställa att resurserna i sjukvården används till det de är avsedda för, säger Ardalan Shekarabi.

Utredningen ska vara klar till nästa sommar vilket innebär att regeringen inte hinner lägga någon proposition före valet.

– Utredningen ska titta på om det finns andra metoder för att reglera vinsterna i sjukvården. Vår förhoppning är att utredningen ska leda fram till en reglering som är hållbar för sjukvården, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

Bland dem som välkomnar att sjukvården inte får något vinsttak finns Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

– Det var tydligt att förslagen om vinsttak skulle slå hårdast mot små professionsdrivna verksamheter. Regeringen har lyssnat på den kritik som har funnits, säger hon.

Även Vårdförbundet gläds åt beskedet.

– Det är bra att man inser att frågan är mer komplex och vill utreda mer. Vinsttaket var en för enkel lösning som inte svarade mot de behov som finns i sjukvården, säger Johan Larsson, vice ordförande i Vårdförbundet.

Men Läkarförbundets Heidi Stensmyren är orolig för att den kommande utredningens förslag ska dominera sjukvårdsdebatten i nästa års valrörelse.

– Det finns en risk att diskussionen om hälso- och sjukvård kommer att begränsas till att bara handla om vinster och att det kommer att skymma diskussionen om de viktigaste frågorna för sjukvården, säger Heidi Stensmyren.

Relaterat material

Sjukvården omfattas inte av vinsttak

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev