torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vänsterpartiet ändrar sig inte

Publicerad: 3 november 2015, 13:05

Den fria etableringsrätten är inget man behöver utreda. Antingen är man för den eller mot den, säger Vänsterpartiets Ulla Andersson.


Vänsterpartiet ställer sig bakom civilminister Ardalan Shekarabis beslut att om den fria etableringsrätten i primärvården ska tas bort från utredningen om vinster i välfärden.

– Det är en rent politisk fråga, inget man behöver göra någon utredning om, säger Ulla Andersson, som är Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Fortfarande vill Vänsterpartiet ha bort vårdföretagens rätt att öppna vårdcentraler där de vill, i sak har partiet inte ändrat sig.

– Företagen ska inte bestämma om vården, organisationen ska vara styrd av vilka vårdbehov det finns, säger Ulla Andersson, som representerade Vänsterpartiet i förhandlingarna om innehållet i vinstutredningen.

Enligt Ulla Andersson drev hennes parti aldrig att etableringsrätten skulle till vinstutredningen, som leds av förra kommunalrådet Ilmar Reepalu (S).

Praktikertjänst och andra privata vårdföretagare har tydligen jublat för tidigt åt Ardalan Shekarabis löfte om att inte röra etableringsrätten och lagen om valfrihetssystem, Lov.

– Tillsammans med regeringen ska vi fundera hur vi kan komma vidare utan en utredning, säger Ulla Andersson.

Hur det ska gå till vill hon inte avslöja. Men förra hösten försökte socialminister Gabriel Wikström (S) avskaffa etableringsrätten med en proposition utan föregående utredningar. Det misslyckades och kritiken från lagrådet var mycket kraftig.

Relaterat material

Backar om privata vårdcentraler

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev