Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vård för pengarna näst störst i Sörmland

Publicerad: 9 september 2018, 22:37

Jonas Lindeberg, ordförande Vård för pengarna.

Foto: K-G Z Fougstedt/Bildbyrån

Ny version. Vård för pengarna blir näst största parti i Landstinget Sörmland. Socialdemokraterna tappar stöd men hoppas kunna fortsätta regera.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

– Jag kan bara gratulera Johan Lindeberg och Vård för pengarna till valframgången, säger landstingsrådet Monica Johansson (S).

När samtliga distrikt är räknade står det på måndagsmorgonen klart att Socialdemokraterna backar 4,7 procentenheter till 28,7 procent. Vård för pengarna får 18,6 procent av rösterna. Då Sörmland blir region vid årsskiftet utökas antalet platser i fullmäktige från 71 til 79, varför Socialdemokraterna får lika många mandat som 2014, trots ett sämre valresultat.

– Den här gången vet väljarna att vi finns och vad vi går för. Människor vill ha personal på vårdgolvet och inte ett toppstyrt landsting, sade Jonas Lindeberg till Dagens Medicin under valnatten när prognosen om partiets framgångar började bli allt mer säker.

Då sade han att partiet hade en plan för alla möjliga konstellationer. Ingen av de konstellationerna ser ut att innehålla Miljöpartiet som med endast 2,8 procent av rösterna åker ut ur regionfullmäktige.

Socialdemokraterna som de senaste fyra åren regerat tillsammans med Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet får se sig om efter nya samarbeten.

– Vi har inlett olika diskussioner med olika partier. Vi kommer att diskutera med alla partier utom Sverigedemokraterna i det här läget, säger Monica Johansson.

Men ni räknar med att fortsatt var i regionregering?

– Räknar och räknar med, det är en förhandling naturligtvis. Vi kommer at göra vårt yttersta för att se till att vi sitter kvar i majoritet och får igenom så mycket som möjligt av vår politik.

Mandatfördelning Sörmland val 2018

Vänsterpartiet, 5
Socialdemokraterna, 23
Sverigedemokraterna, 11
Vård för pengarna, 15
Liberalerna, 3
Centerpartiet, 4
Kristdemokraterna, 4
Moderaterna, 14

LINDA BERGLUND OCH JENS KREY

Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev