fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdanalys ska utreda undanträngningseffekter

Publicerad: 15 januari 2020, 12:43

Socialminister Lena Hallengren (S) vill ha ett bättre kunskapsunderlag kring undanträngningseffekter av privata sjukvårdsförsäkringar.

Foto: Linda Berglund

Regeringen vill förbjuda att försäkringspatienter går före i vårdkön. Därför får Vårdanalys i uppdrag att utreda risken för undanträngningseffekter.

Ämnen i artikeln:

Vård- och omsorgsanalysLena Hallengren

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Vårdanalys, får knappt två månader på sig för att beskriva riskerna med att patienter som tecknat privata sjukvårdsförsäkringar går före i den offentligt finansierade vården. Enligt uppdraget ska Vårdanalys också "i den mån det är möjligt" undersöka i vilken utsträckning det sker en undanträngning.

Underlaget ska sedan användas för att lägga fram ett nytt förslag om att det inte ska vara tillåtet för vårdgivare att låta försäkringspatienter gå före. I maj 2017 röstades samma förslag ner i riksdagen, men frågan har aktualiserats igen efter en granskning i Dagens Nyheter som visade på undanträngningseffekter, där patienter med remiss från regionerna fick vänta längre.

Socialminister Lena Hallengren (S) motiverar uppdraget med hälso- och sjukvårdslagens grundprincip om att vården ska ges efter behov och på lika villkor för hela befolkningen.

"Det är den enskildes hälsotillstånd som ska avgöra vårdinsatsen, inte den enskildes betalningsförmåga", står det  uppdraget som regeringen väntas ta beslut om i morgon torsdag.

Relaterat material

Regionbolag vill ha privat vårdförsäkring

Ingen privat sjukvårdsförsäkring för Löf

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev