Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdanalys vill se tydligare ansvarsfördelning vid vaccination

Publicerad: 21 oktober 2022, 12:08

Vårdanalys konstaterar att det finns förbättringspotential i regionernas arbete med riktade vaccinationsinsatser och att den nationella styrningen har inneburit utmaningar för regionerna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Den nationella styrningen har inneburit utmaningar för regionerna vad gäller riktade vaccinationsinsatser mot covid-19. Det konstaterar Vårdanalys i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenToppnyheterToppnyheter Arbetsliv

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


En hög och jämlik vaccinationstäckning har varit regeringens mål med vaccinationsarbetet mot covid-19. Nu har myndigheten Vårdanalys undersökt regionernas arbete med riktade vaccinationsinsatser till grupper som av olika anledningar har eller att riskerar få en en lägre vaccinationstäckning. 

Myndigheten konstaterar att det finns förbättringspotential i regionernas arbete och att den nationella styrningen har inneburit utmaningar för regionerna. 

Bland annat uppger regionerna att det har varit svårt att organisera vaccinationsarbetet när ny information från Folkhälsomyndigheten har gått ut med kort framförhållning. Det har exempelvis kunnat handla om prioriteringsordningen, samtidigt som regionerna har haft svårt att identifiera de prioriterade grupperna eftersom de inte ingår i några register, skriver myndigheten i sin rapport. 

Vid liknande situationer i framtiden uppmanar myndigheten till tydligare ansvarsfördelning mellan myndigheter, regioner och kommuner och att regionerna förbättrar arbetet med att identifiera hinder och drivkrafter för vaccination och annan vård hos befolkningen.

Läs också: ”Hitta nya sätt att nå ut med förebyggande insatser” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev