Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdanställda bättre på hygien

Publicerad: 13 juni 2011, 11:24

Personalen i vården blir allt bättre på att följa hygienrutinerna. Bäst är de anställda i Landstinget i Östergötland, sämst de som jobbar i Landstinget Sörmland.


Under våren har Sveriges Kommuner och landsting, SKL, granskat hur väl nästan 25 000 anställda i landsting och regioner följer gällande hygienrutiner. Det handlar bland annat om sprita händerna, använda plasthandskar, bära kortärmad arbetsdräkt samt ha håret kortklippt eller uppsatt.

Jämfört med förra årets mätning märks en uppryckning på nästan alla områden. 64 procent av dem som granskades i år följde alla rutiner och regler, jämfört med 56 procent förra året.

– Det är en rejäl ökning. Det är också skönt att få bekräftat att det långsiktiga arbetet med att förändra beteenden, arbetssätt och rutiner ger resultat, säger SKL:s vd Håkan Sörman i ett pressmeddelande.

Mätningen visar också att det finns stora skillnader mellan landstingen och regionerna. Bland dem som granskades i Landstinget i Östergötland klarade mer än 90 procent samtliga krav. Motsvarande andel i Landstinget Sörmland var lägre än 40 procent.

Läs mer:

Resultat på landstingsnivå (PDF-format, extern länk)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News