Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdcentraler med fast läkare ska belönas i VGR

Publicerad: 26 september 2019, 10:40

De vårdcentraler som kan erbjuda minst 70 procent av sina patienter en fast, namngiven läkare ska få en särskild ersättning, har hälso- och hälsosjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen beslutat. Det blir ett listningstak på 2400 patienter.


Med målet att få till en stärkt kontinuitet och ökad tillgänglighet för patienter beslutade hälso- och hälsosjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen igår om en reform som ska träda i kraft i januari 2020.

– Sedan jag började i sjukvårdspolitiken för femton år sedan har jag haft som mål att vi ska få till en husläkarreform. Jag är väldigt glad att vi nu tar det här steget, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och hälsosjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

I det nya systemet blir det minsta antalet patienter som en läkare ansvarar för 600 och maxantalet 2400 – en siffra långt över den som vanligen nämns som listningstak, som brukar vara cirka 1500. Men siffrorna ligger i liknande spann som i flera grannländer, säger Jonas Andersson, som påpekar att det naturligtvis inte ska handla om 2400 patienter med stora vårdbehov.

– Att lista på en kärnfrisk 22-åring har ju ett annat värde än en multisjuk 84-åring.

De vårdcentraler som klarar kravet får en 2,9 procent högre grundersättning, en summa som i dag ligger på 405 kronor per så kallad listpoäng. För en medelstor vårdcentral handlar det om cirka en knapp miljon kronor om året, skriver de ledande partierna Grönblå samverkan i ett pressmeddelande.

Reformen beräknas kosta 160 miljoner kronor per år, och ska inledningsvis finansieras med statsbidrag. I och med Göran Stiernstedts utredning, som presenteras nästa vecka, och skiftet mot nära vård, tror Jonas Andersson att det kan komma mer pengar, som kan förändra ersättningen, eller att andra reformer i samma linje kommer genomföras framöver.

Jonas Andersson hoppas att förändringen ska lösa det som ”alltid låst sig” när det gäller allmänläkare i primärvården.

– Vi har alltid sagt: ”Saker skulle lösa sig om vi bara haft tillräckligt många specialister i allmänmedicin. Och varför har vi inte det? Jo, därför att det ser ut som det gör…” Nu ger vi förutsättningar för rimliga villkor och ekonomiska förutsättningar för att kunna rekrytera fler, säger Jonas Andersson.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev