Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårddebatt: ”En och annan läkare kanske borde schemaläggas mer”

Publicerad: 10 september 2014, 15:09

Det finns läkare på Stockholms sjukhus som arbetar för lite. Det sade Centerpartiets Gustav Hemming när Stockholms sjukvård debatterades.


Det var inte svårt att hitta tydliga skiljelinjer mellan de sju partierna i Stockholms landstingsfullmäktige under debatten i Bonnierhuset i Stockholm. Det hettade till på riktigt när Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy som ledde debatten tog upp frågan om ersättningssystem.

– Alliansen har tagit bort ersättningen för ökad vårdtyngd och socioekonomiska faktorer. Det finns inget annat landsting som inte tar hänsyn till det, sade Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd, som lovade att återinföra sådana ersättningar vid ett maktskifte.

Allianspartierna var svävande när de gav sin syn på om ersättningssystemen behöver förändras. Beskedet var att det kan bli aktuellt med förändringar men de gav inga besked om vilka förändringar det skulle kunna handla om.

– Ersättningssystemen ska inte vara statiska, vi ska utforma ersättningssystem som gör att vi får den vård vi behöver, sade Filippa Reinfeldt (M), landstingsråd.

Att det råder personalbrist i Stockholms läns landsting var alla rörande överens om. Men partierna har olika lösningar på problemet.

– Vi behöver satsa på lönebildningen. Det måste finnas möjlighet till en bättre löneutveckling för sjuksköterskor och andra bristyrken i vården, sade Gustav Hemming (C), landstingsråd.

Alliansen lovade att fortsätta satsningarna på att höja lönerna för specialistsjuksköterskor. Men fick kritik från en representant för Vårdförbundet i publiken för att satsningen inte omfattat alla, till exempel inte psykiatrisjuksköterskor. Detta fick Folkpartiets landstingsråd Anna Starbrink att avslöja en spricka i alliansen.

– Jag ville att den här satsningen skulle omfatta fler yrkesgrupper. Och vi kommer att fortsätta att arbeta för att satsningen på höjda specialistlöner ska bli bredare och omfatta fler, sade Anna Starbrink.

Vänsterpartiet lyfte i stället fram kravet på högre ingångslöner.

– Vi stödjer sjuksköterskornas krav på 25 000 kronor i ingångslön. Här i Stockholm har sjukhusen bildat en kartell för att hålla nere ingångslönerna, sade Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd.

Ett krav som fick stöd från Kristdemokraternas Ella Bohlin. Centerpartiets Gustav Hemming lyfte i stället fram ett mer kontroversiellt förslag för att lösa bemanningsfrågan – läkarna måste arbeta mer.

– Finns det några i vården som arbetar för lite? Ja, jag tror att det finns en och annan läkare på våra sjukhus som kanske borde schemaläggas mer, sade Gustav Hemming.

En tredje fråga som vållade strid i debatten var vårdvalen. Alliansen vill bygga ut fler vårdval i specialistvården. Vänsterpartiet vill avskaffa vårdvalen. Miljöpartiets Helene Öberg lovade att inte lägga ner några vårdval. Socialdemokraternas Helene Hellmark Knutsson slog fast att vårdvalen måste få en bättre geografisk spridning.

– Specialistvårdvalen har koncentrerats till Stockholms innerstad. De måste också kunna finnas ute i närsjukvården nära där människor bor. Vi kan behöva ge högre ersättningar för dem som etablerar sig i socioekonomiskt utsatta områden, sade Helene Hellmark Knutsson.

Alliansen såg däremot inga problem med den geografiska spridningen av specialistvårdvalen.

– Har ni för avsikt att öppna en mottagning inom varje specialistområde vid varje tunnelbanestation? frågade sig Filippa Reinfeldt.

Vill du se debatten i efterhand på DM Play? Klicka här!

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev