Politik
Vården blev bättre efter 1990-talets nedskärningar
Publicerad: 22 juni 2009, 20:39
Vården blev bättre efter 1990-talets nedskärningar Foto: Foto: Pia Åkesson
Kraftiga nedskärningar behöver inte försämra sjukvården. Det är slutsatsen i en ny rapport.
Under 1990-talet minskade det totala antalet anställda inom den svenska sjukvården med omkring 20 procent. Samtidigt genomfördes omfattande strukturförändringar. Antalet vårdplatser på sjukhusen minskade medan primärvården och den kommunala vården och omsorgen byggdes ut.
Enligt en ny rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, bidrog utvecklingen till att förbättra kvaliteten i sjukvården. Slutsatsen som dras är att det som beskrivs som nedskärningar inte behöver vara något negativt.
– Utmaningarna för sjukvården är stora. Men genom den medicinska utvecklingen, tillämpning av nya metoder, systematisk uppföljning av vårdens resultat och ett kontinuerligt förbättringsarbete så rankas Sverige bland de bästa i världen när det gäller medicinska resultat, säger Göran Stiernstedt, chef över SKL:s avdelning för vård och omsorg, i ett pressmeddelande.
För att sjukvården ska klara den ekonomiska kris som pågår just nu vill SKL se ännu mer av kunskapsstyrning och processtänkande. Moderna IT-verktyg är en annan faktor som tros kunna förbättra effektiviteten.
Dessutom anser SKL att vården måste bli bättre på att ta hand om patienter som har oklara diagnoser eller flera samtidiga sjukdomar.
– Det är viktigt att insatserna för de mest sjuka äldre samordnas på ett bättre sätt än i dag. För dessa patienter måste olika enheter inom kommuner och landsting samverka bättre och satsa på de insatser som kan ge bättre livskvalitet, säger Göran Stiernstedt i pressmeddelandet.
Läs rapporten:
■ ”Utvecklingen i svensk hälso- och sjukvård” (i PDF-format)