onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vården ska bli bättre på att hantera farliga ämnen i kris och krig

Publicerad: 17 mars 2023, 13:42

Acko Ankarberg Johansson (KD), sjukvårdsminister.

Foto: Anna Tärnhuvud / Bildbyrån

Hälso- och sjukvårdens förmåga att hantera farliga kemiska, biologiska, radioaktiva och nukleära så kallade CBRN-ämnen vid kris och krig ska skyndsamt stärkas. Det enligt ett uppdrag från regeringen till Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

Acko Ankarberg JohanssonSocialstyrelsen

JS


Socialstyrelsen ska enligt regeringsupdraget ta fram rekommendationer för utrustning, utbildning och övning för att öka förmågan att hantera händelser med farliga ämnen i krissituationer, under höjd beredskap och ytterst under krig, enligt ett pressmeddelande från Socialdepartementet.

Det rör sig specifikt om så kallade CBRN-ämnen, en förkortning som står för just kemiska, biologiska, radioaktiva och nukleära ämnen.

Läs också: Material för traumavård ska köpas in av staten

”Vi ser en oroväckande utveckling i världen runtomkring oss med försvagad respekt för internationella normer och avtal och en sänkt tröskel för hot om användning av kärnvapen. Det föranleder delvis det här uppdraget men vi har ett behov av att säkra vår förmåga att hantera händelser med kemiska, biologiska, radioaktiva och nukleära ämnen vare sig det gäller olyckor i fredstid eller hot som kommer utifrån”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i pressmeddelandet.

Läs också: Krav på ökad krigsberedskap för vården

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev