Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vården ska få mer makt vid könsbyte

Publicerad: 29 juli 2022, 11:22

Två nya lagar ska byta ut den nuvarande könstillhörighetslagstiftningen, enligt socialminister Lena Hallengren.

Foto: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

De kirurgiska ingreppen som behövs för att byta kön ska det inte längre kräva tillstånd av Socialstyrelsen. Beslutet ska i stället fattas av hälso- och sjukvården. Det föreslår regeringen i en ny lagrådsremiss.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenVal 2022ToppnyheterJuli 2022

I en lagrådsremiss föreslår nu regeringen att den administrativa processen för att ändra juridiskt kön ska skiljas från den medicinska processen.

I remissen föreslås att den nuvarande lagen ska ersättas av två nya – lagen om ändring av det kön som framgår av folkbokföringen och lagen om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen.

Läs också: Unga mådde bättre efter könsbekräftande hormoner 

”Sverige har världens första - och därmed också världens äldsta - könstillhörighetslag. Det är nu tid för en modernisering. Vi behöver en ny lagstiftning som delar in juridiskt kön och ingrepp i könsorganen i olika lagar och som utgår från individens uppfattning om sig själv”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

När det gäller de kirurgiska ingreppen för att byta kön ska det inte längre krävas tillstånd av Socialstyrelsen. Beslutet ska i stället fattas av hälso- och sjukvården. Det ska även kunna ske efter en mindre omfattande prövning än i dag, uppger regeringen. 

Förslaget innebär att processen för att ändra sitt juridiska kön förenklas. En ändring ska beslutas av Socialstyrelsen men endast föregås av en mindre omfattande prövning inom hälso- och sjukvården. Åldersgränsen för att sitt ändra juridiskt kön föreslås dessutom sänkas från 18 till 16 år.

I ett tidigare förslag i november förra året ville regeringen göra det möjligt för barn från tolv år att ansöka om ett nytt juridiskt kön i folkbokföringen med medgivande av vårdnadshavare.

De nya lagarna ska träda i kraft 1 oktober 2024 om riksdagen säger ja. Det vill säga efter höstens val. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Bianca Sporrong

Webbredaktör

bianca.sporrong@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev