Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Vårdförbundet: Går inte att påverka SD

Publicerad: 1 augusti 2018, 11:54

Sineva Ribeiro.

Foto: Ulf Huett

Det omöjliga i att ändra SD:s människosyn – det lägger Vårdförbundet fram som anledning till att porta partiet från förbundets möten inför valet.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetSineva Ribeiro

Vårdförbundet har valt att förnya sitt beslut från föregående valår om att stänga ute Sverigedemokraterna, SD, från förbundets anordnade möten. Partiets syn på människan och dess rätt till vård krockar för mycket med förbundets, menar Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Som exempel har SD sedan tidigare gått ut med att de vill kringskära papperslösa personers rätt till svensk vård. Kristdemokraterna är ett annat parti som förbundet haft meningsskiljaktigheter med, men det partiet stängs inte ute.

– Vi har påverkat Kristdemokraterna i abortfrågan där de ville att barnmorskor skulle få ha möjlighet till samvetsfrihet men där de i dag inte säger så. Det har ju gått att påverka kan man väl säga, säger Sineva Ribeiro.

Men att få SD att svänga på ett liknande sätt håller Sineva Ribeiro som omöjligt.

– För oss är det en mänsklig rättighet att få vård och där skiljer vi inte på nationen, utan har du behov av hjälp och stöd så är våra medlemmar där för dig, och där är den stora skillnaden mellan oss och Sverigedemokraterna som vi inte tror går att påverka, säger hon.

Men om ni lyckats påverka KD på det här sättet, varför är det då inte lönt att testa att göra samma sak med SD?

– I just den här frågan, där vi lyfter mänsklig rätt till hälso- och sjukvård, där tror jag inte vi kommer kunna påverka.

Men har ni testat?

– Alltså grunden till hela deras manifest bygger ju på nationalitet, och att få dem att ändra sig i den frågan har vi inte ens prövat ska jag säga, för det går inte att pröva. Så fort man hamnar i ett samtal så handlar det om nationalitet så jag har väldigt svårt att se att vi ens skulle försöka pröva att ändra deras hela grundställning i sitt partiprogram.

Dagens Medicin har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

Relaterat material

Vårdförbundet ger SD nobben – igen

SD våldgästar Vårdförbundsmöte

Vårdförbundet nobbar SD

Vårdförbundets ordförande tveksam till Sverigedemokrater

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev